credius.ro

Majoritatea romanilor vor sa economiseasca dar nu au de unde

15 octombrie 2009

Majoritatea romanilor declara ca economisirea este importanta, dar peste 60% dintre participantii la un sondaj nu au bani pusi deoparte, si nu se asteapta la o imbunatatire a situatiei in urmatorii cinci ani. Peste 60% dintre persoanele care au participat la sondajul IMAS nu au economii, desi marea majoritate a respondentilor, 83%, au declarat ca economisirea este importanta, se arata intr-un studiu al institutului austriac IMAS International. Suma medie economisita lunar de o persoana este de 183 de lei.

Dintre persoanele chestionate in Romania, 83% cred ca economisirea este importanta (fata de 79% in Austria, 57% in Cehia, 68% in Ucraina sau 69% in Serbia) si 8% nu ii acorda importanta. Romania, Ungaria si Serbia se afla printre tarile in care populatia nu este multumita de valoarea sumelor puse deoparte. Astfel, in Romania doar 26% dintre respondenti s-au declarat satisfacuti de nivelul economiilor, comparativ cu 19% in Ungaria si 22% in Serbia. Austria si Cehia au printre cele mai inalte grade de satisfactie in acest domeniu, fiecare cu 54%. Cu toate acestea, majoritatea romanilor nu vad in urmatorii cinci ani o imbunatatire a situatiei, ci mai degraba o diminuare a sumelor stranse.

Astfel, 43% dintre participantii la sondaj cred ca in urmatorii cinci ani vor economisi mai putin, 33% vad o mentinere a sumelor si doar 24% sunt de parere ca vor aloca mai multi bani in depozite proprii. "Romanii sunt printre cei mai sceptici in ceea ce priveste viitorul economisirii, comparativ cu alte tari", a declarat miercuri intr-o conferinta de presa organizata la BCR directorul general al IMAS, Ansgar Lohner. In majoritatea celorlalte tari, peste jumatate din populatie se asteapta sa economiseasca la fel de mult in urmatorii cinci ani.

Motivul principal pentru care populatia din Romania se asteapta la reducerea sumelor in perioada urmatoare este reprezentat de riscurile legate de inflatie si situatia economica nesigura. De asemenea, multe persoane se asteapta la pierderea slujbei sau la venituri mai mici. Aproape jumatate dintre respondenti (fata de 17% in Austria, 13% in Cehia, 22% in Ungaria, 24% in Serbia si 12% in Ucraina) apreciaza alocarea fondurilor in active cu risc mai ridicat, precum obligatiuni, actiuni pe bursa sau alte fonduri. "Daca se face o comparatie cu celelalte tari se poate vedea ca Romania este cea mai proactiva tara cand vine vorba de investitii in obligatiuni, actiuni bursiere si fonduri", a mai spus Lohner. Studiul institutului de cercetare IMAS International a fost realizat pe baza unui sondaj efectuat printre 513 de persoane cu varsta de peste 15 ani.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro