Vicepresedintele Volksbank, despre masura BNR: Piata este oricum moarta. Impact neutru

Vicepresedintele Volksbank, despre masura BNR: Piata este oricum moarta. Impact neutru

Noile reglementari ale BNR sunt corecte din punct de vedere prudential si vor avea un impact neutru asupra bancilor, pentru ca piata este oricum "moarta", insa restrictionarea creditarii va nemultumi potentialii clienti, afirma Lucian Cojocaru, vicepresedinte Volksbank pe zona de retail. "Creditarea, cât este ea acuma, va fi si mai mult frânata. Pentru banci rezultatul

Noile reglementari ale BNR sunt corecte din punct de vedere prudential si vor avea un impact neutru asupra bancilor, pentru ca piata este oricum "moarta", insa restrictionarea creditarii va nemultumi potentialii clienti, afirma Lucian Cojocaru, vicepresedinte Volksbank pe zona de retail. "Creditarea, cât este ea acuma, va fi si mai mult frânata. Pentru banci rezultatul este neutru, oricum piata este moarta", a declarat Cojocaru pentru Mediafax.

BNR a prezentat marti spre dezbatere publica un proiect care prevede, printre altele, ca imprumuturile pentru consum vor avea o scadenta de cel mult cinci ani, iar clientii trebuie sa aduca garantii de 133% din valoarea creditului, in timp ce la finantarile imobiliare in euro avansul va fi de cel putin 30%.

"Sunt niste masuri pe care orice autoritate de reglementare este normal le ia pentru ca BNR se uita la niste cifre, gradul de risc, gradul de indatorare, cursul de schimb, si ia masurile necesare. Din perspectiva lor sunt masuri corecte. Din perspectiva clientilor, normal ca acest lucru nu este convenabil", a spus Cojocaru.

Pentru creditele imobiliare, debitorul va trebui sa detina un avans de cel putin 15% din valoarea imobilului la finantarile in lei, de 30% pentru creditele in euro si de 40% in cazul finantarilor in alte devize straine, se mai arata in proiectul BNR.

Intrebat daca aceasta cerinta va duce la scaderea preturilor la locuinte pentru ca populatia va avea acces mai greu la credite, Cojocaru a afirmat ca exista aceasta posibilitate, insa este una limitata.

Oficialul Volksbank a aratat ca elementul determinant pentru relansarea creditarii este evolutia economiei in ansamblu si mai putin modificarea reglementarilor.

"Nu poate spune nimeni daca si când se va relansa creditarea pentru ca factorii care stau la baza creditarii sunt mai degraba economici. Problema principala in materie de retail este indatorarea, faptul ca salariile au scazut si ca in perioada de boom s-au luat foarte multe credite", a mai spus Cojocaru.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos