credius.ro

Piata romaneasca de leasing a ajuns, in primul semestru, la 2,942 miliarde euro

28 august 2008

Companiile nationale de laesing imobiliar au finantat, in primul semestru al acestui an, bunuri in valoare de 2,942 miliarde euro, in crestere cu 35,57% fata de aceeasi perioada a anului precedent. In primul semestru din 2007 piata romaneasca de leasing  a inregistrat o valoare a bunurilor finantate de 2,17 miliarde de euro. In prezent, piata de leasing imobiliar este controlata de companiile membre ale Asociatiei Societatilor Financiare(ALB) si Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR), cu o pondere de 94,6%, restul revenind firmelor care nu sunt afiliate vreunei organizatii de profil.

Potrivit reprezentantilor celor doua asociatii, din numarul total de jucatori care activeaza pe acest segment de piata, cea mai mare pondere o detin societatille subsidiare ale bancilor, cu o cota de 66%. Totodata, firmele independente de leasing reprezinta 18% din piata, in timp ce companiile captive, care apartin importatorilor auto, sau producatorilor, detin o cota de 16% din piata de profil. Societatile membre ale ALB au finantat active totale in valoare de aproximativ 2,69 miliarde euro, reprezentand 92% din piata, in timp ce companiile din ASLR au acordat finatari in valoare de 76,37 milioane euro- 2,6% din piata.

Numarul toatal de contracte incheiate, in aceasta perioada de companiile membre ale celor doua asociatii au atins cifra de peste 86.000,  dintre care aproximativ 82.700 de contracte revin ALB, iar restul de circa 3.300 au fost semnate de ASLR.

Din volumul finantarilor acordate, autovehiculele detin cea mai mare pondere cu o cota de 70% si o valoare de 1,94 miliarde euro, in timp ce leasingul de echipamente detine o cota de 23%, insumand o valoare de 629,8 milioane euro, iar leasingul imobiliar are o cota de 7% si o valoare de 189,15 milioane euro. Pe segmentul autovehiculelor, autoturismele detin o pondere de 53% din finantari, vehiculele comerciale grele - 31%, vehiculele comerciale usoare - 14% , iar restul de 2% revenind altor tipuri de vehicule.

In ceea ce priveste segmentul leasingul-ui de echipamente, finantarile in domeniul constructiilor reprezinta 56%. Totodata, echipamentele IT si software au o pondere de 3%, utilajele pentru industria metalurgica - 4%, in industria alimentara, echipamentele medicale si cele agricole, detin o pondere de 3% fiecare. Finantarile pentru utilaje petroliere au o cota de 7%, echipamente ATM - 4%, echipamente tipografice - 3%, utilaje pentru industria de prelucrare a lemnului - 2% si pentru alte domenii - 12%.

Finantarea sectorului imobiliar a fost dominata de categoria cladirilor industriale si comerciale, cu o pondere de 38% si de cea a spatiilor de birouri clasele A, B si C, cu 21%. Finantarile pentru hoteluri, sectorul rezidential si blocurile de locuinte au constituit 35% din totalul finantarilor imobiliare, in timp ce leasingul pentru terenuri a cumulat o cota de 6%.  

Leasingul financiar a continuat si in aceasta perioada sa reprezinte majoritatea contractelor incheiate de membrii ALB si ASLR, de 99% din totalul activelor finantate, iar restul de 1% a revenit leasingului operational.

Companiile au atras cea mai mare parte, de 91%, din totalul finantarilor acordate de societatile de leasing, in timp ce segmentul retail a primit finantari in proportie de 8%, iar leasingul pentru sectorul public a reprezentat 1%.

Majoritatea contractelor au fost incheiate pe o perioada de trei-patru ani si patru-cinci ani, fiecare categorie cu o pondere de 28%, urmate de contractele cu termen mai mare de cinci ani cu o cota de 22%, cele cu scadenta de 2-3 ani -16%. Restul contractelor au reprezentat finantari pe o perioada cuprinsa intre unu si doi ani.  

Piata de leasing a ajuns in 2007 la 4,49 miliarde de euro, in crestere cu peste 50% fata de anul precedent, in functie de valoarea bunurilor finantate.

Ludmila Cucia 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro