Mai multi bani, pe mai multi ani

Mai multi bani, pe mai multi ani

Pentru a mari numarul romanilor ce pot avea acces la un credit si reducerea indatorarii lunare a solicitantilor, bancile si IFN-urile au ales extinderea perioadelor de creditare. Pe langa aceasta solutie de accesibilizarea a imprumuturilor, numeroase institutii de credit au ales si majorarea sumelor maxime ce pot fi acordate. Ultimele decizii ale  bancilor se muleaza

Pentru a mari numarul romanilor ce pot avea acces la un credit si reducerea indatorarii lunare a solicitantilor, bancile si IFN-urile au ales extinderea perioadelor de creditare. Pe langa aceasta solutie de accesibilizarea a imprumuturilor, numeroase institutii de credit au ales si majorarea sumelor maxime ce pot fi acordate. Ultimele decizii ale  bancilor se muleaza practic pe nevoile clientilor, cererea de finantare crescand exponential in aceasta perioada apropiata sarbatorilor de iarna.

Este cazul ultimei oferte BCR pentru creditul auto Motor Extra/Super BCR.  Ca o reactie la noile norme BNR, cea mai importanta institutie bancara de pe piata a decis marirea perioadei de acordare a creditului de la 7 la 10 ani. Creditul se acorda in continuare in lei, euro sau dolari, cu trei tipuri de dobanzi pentru lei (fixa, variabila si revizuibila) si cu dobanda variabila pentru creditele in valuta. Valoarile dobanzilor pentru creditele in lei sunt urmatoarele:
– pentru creditele cu o dobanda fixa: 14,0% in primul an si 14,5% pentru o perioada de 1-5 ani;
– pentru creditele cu dobanda variabila: 16,0% in primul an, 17,5% pentru restul perioadei de creditare;
– pentru creditele cu dobanda revizuibila: 12,5% in primul an apoi 13% pana la finalul perioadei.

Pentru creditele in euro dobanda este variabila si are o valoare de 10,5% in primul an si 11%  dupa primul an pana la finalul creditarii. Aceeasi dobanda variabila este prezenta si la creditul in dolari, cu mentiunea ca valoarea acesteia, de 11,25% o intalnim pe intreaga perioada de creditare. Oferta BCR cu o perioada de 10 pentru creditul auto nu este singura de pe piata, Banca Carpatica si BRD avand si ei oferte similare in portofoliu. In cazul BRD, oferta pentru 10 ani se aplica doar pentru creditul de achizitioanare a unui autovehicul  Dacia / Renault / Nissan / Dacia Logan Break, in rest perioada maxima de acordare fiind de 8 ani.

In afara creditelor auto, si alte tipuri de creditare si-au marit perioada de rambursare. Dupa disparitia creditului cu buletinul, marile firme de retail cauta alternative avantajoase care sa mentina cat mai atractive ofertele pentru achizitionarea de produse. Altex in colaborare cu institutia financiara nebancara EFG au acordat o serie de facilitati pentru imbunatatirea creditului acordat in magazinele principalului furnizor de produse electronice de pe piata autohtona. Astfel, suma maxima care se poate obtine a crescut de la 5.000 de lei la 20.000 de lei iar perioada de returnare a creditului a crescut la 7 ani.

ABN Amro se numara si ea printre bancile care au hotarat extinderea duratei de rambursare. Astfel, creditul pentru nevoi personale cu ipoteca se acorda acum pe 30 de ani, pentru o suma de maximum 200.000 de euro.

O alta importanta institutie financiara care a marit perioada de rambursare a creditelor este Banca Transilvania. Singura banca privata cu capital majoritar romanesc a marit perioada de acordare a creditului imobiliar in valuta de la 20 la 25 de ani si de la 7 la 10 ani pentru creditul de nevoi personale Practic BT.

Avand un scop promtional pentru perioada sarbatorilor, Volksbank a hotarat si ea extinderea creditului ipotecar de la 28 la 30 de ani. Oferta bancii ar putea fi prelungita si pentru anul 2007.

Se asteapta ca bancile care nu s-au aliniat tendintei de marire a perioadei sau a sumei de acordare a creditelor sa o faca in perioada urmatoare. Castigarea de noi clienti si mentinerea in top necesita ajustarea periodica a ofertelor, in functie de reglementarile Bancii Centrale si de pasii facuti de concurenta. 

Catalin Ciuperca
catalin.ciuperca@bankingnews.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos