credius.ro

Legea junglei din sistemul bancar

30 iulie 2007

La inceputul anilor 90 piata financiar - bancara din Romania se afla in era glaciara. Atmosfera era neprimitoare, inghetata. Absolut totul se afla in hibernare. Vegetatia era incatusata in straturi de gheata. Insa, nicio glaciatiune nu poate tine o vesnicie. Primele urme timide ale dezghetului, a revenirii la viata si-au facut aparitia zece ani mai tarziu, odata cu noul mileniu. Patura de zapada si gheata nu mai era stapanul absolut, fiind invinsa de razele soarelui si de primele adieri ale vantului de primavara. Natura a revenit timid la viata, iar animalele nu au intarziat sa apara.

Primele care si-au facut aparitia au fost vulpile, mari oportuniste, care au mirosit imediat ocazia de a rontai ceva iepurasi mai naivi, neobisnuiti cu noua ordine din natura. Ele au impanzit rapid piata bancara, care abia isi revenea de pe urma cataclismului. Insa ele doar au deschis drumul marilor pradatori. Din mare pandeau rechinii, vanatori feroce cu forta dublata de experienta, care nu dadeau nicio sansa de scapare prazii, atacand orice, de la micii pestisori pana la prazi mai importante. Biata fauna era total bulversata. Dar spre norocul ei, nu toti carnivorii aparuti peste noapte aveau succes. De multe ori, carnasierele de talie mica alergau fara nicio sansa de succes caprioarele care isi dezvoltasera foarte bine instincul de supravietuire.

Incet, incet fauna bancara a inceput sa se diversifice. Atacurile in forta nu mai constituiau reusite garantate. Astfel au aparut paunii, cei frumos colorati. Feeria de culori pur si simplu hipnotiza. Dupa ei si-au facut aparitia elefantii, intangibili, care impuneau respect prin statura lor masiva. Dar padurea nu era populata doar de animale exotice. Din cand in cand mai vedeai si cate un batran curcan autohton cu margele rosii impunatoare, inca tributar vietii de dinainte de glaciatiune. Daca ascultai insa cu atentie, in mare astepta o forta nevazuta, balenele, inca nehotarate daca sa vietuiasca intr-un spatiu asa de mic.

Nu doar fauna exotica a impanzit spatiul mioritic. Biete vartejuri se roteau innebunite incercand sa ii convinga pe cei care le luau in seama ca sunt adevarate cicloane sau tornade. Intre timp, bietele maimute, clienti ai acestei jungle, incercau sa paseasca cat mai atent printre toate acestea, sperand sa nu se murdareasca sau sa fie inghitite de toate aceste ciudatenii care le-a invadat arealul.

Dupa toate aceste zvarcoliri caracteristice iesirii din iarna, primavara a venit ca o relaxare. Natura si-a intrat deplin in atributii iar teritoriul bancar a inflorit. Albinele si-au inceput munca de polenizare contribuind astfel la inlocuirea peisajului sterp cu unul mai colorat si mai aproape de peisajul teritoriilor europene la care de curand ne-am alipit.

Toata aceasta poveste pare a fi rupta din 'Cartea Junglei' a lui Kipling. Insa ea a fost gandita si transpusa intr-un film de scurt-metraj de catre cei de la Raiffeisen Leasing. Din pacate, el nu este disponibil publicului larg, fiind doar un material de promovare pentru uz intern. A surprins insa foarte bine inceputurile bancarizarii din Romania prin aceasta alegorie.

Cosmin Meleaca
 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro