credius.ro

Leasing-ul prinde aripi

5 martie 2007

Companiile de leasing vor relaxa, in circa sase luni, conditiile de finantare pentru persoanele fizice, dupa ce Banca Nationala a Romaniei a anuntat ca elimina obligativitatea avansului si a gradului de indatorare pentru creditarea populatiei, au afirmat reprezentantii pietei de leasing, citati de agentiile Mediafax si NewsIn.

"Orice modificare adusa Normei 20 (n.r. - norma BNR privind conditiile de creditare a populatiei) cu aplicabilitate in sistemul bancar se va reflecta si pe piata de leasing. Noi urmarim cadrul general legal, iar gradul de indatorare impus clientilor va fi ceva mai lejer, insa calculat in functie de bonitatea fiecaruia", a declarat, luni, agentiei Mediafax, presedintele Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare, Septimiu Postelnicu.

BNR a anuntat, vineri, ca va elimina obligativitatea solicitarii unui avans si a impunerii gradului de indatorare de catre institutiile de creditare pentru populatie. Reglementarile de pana in prezent stabileau diferite plafoane pentru fiecare categorie de credit, cat si pentru serviciul cumulat al datoriei unei persoane fizice. Astfel, ratele lunare pentru un credit de consum nu puteau depasi 30% din venitul imprumutatului sau al familiei acestuia, in timp ce pentru creditele imobiliare nivelul era de 35%. Angajamentele totale de plata lunare decurgand din contractele de credit nu puteau trece de 40% din veniturile nete ale imprumutatului sau, dupa caz, ale familiei acestuia.

In urma acestor modificari, companiile de leasing vor solicita persoanelor fizice avansuri mai mici si un grad de indatorare mai lejer, de peste 30-35%, in functie de bonitatea clientului. Fiecare companie va emite norme interne de finantare si de stabilire a gradului de indatorare, corelate cu propria strategie de dezvoltare si cu tipurile de bunuri pe care le finanteaza.

BCR Leasing: decizia BNR ar putea duce rata de leasing la 70% din venitul lunar

Societatile de leasing financiar ar putea majora limita ratei lunare la contractele de leasing pentru persoane fizice pana la maxim 60-70% din venitul lunar, pentru clientii cu venituri peste medie, a declarat, luni, pentru NewsIn, directorul general al BCR Leasing IFN SA, Claudiu Stanescu. Potrivit directorului general al BCR Leasing IFN SA, recentul anunt facut de BNR, privind intentia de eliminare a obligativitatii avansului pentru creditele acordate populatiei, precum si a limitelor ratelor lunare, potrivit carora toate costurile aferente unui credit de consum nu puteau depasi 30% din venitul imprumutatului sau al familiei acestuia, nivelul fiind de 35% in cazul creditelor de investitii imobiliare, va avea un efect pozitiv asupra leasingului financiar pentru persoanele fizice.

"Pentru persoanele cu venituri peste medie, estimez ca nivelul ratei lunare de leasing ar putea merge pana la maxim 60-70% din venitul lunar al clientului, iar media se va situa pe undeva pe la 50%", a spus Stanescu. "Totodata, dereglementarea promovata de BNR va permite societatilor de leasing sa majoreze perioada de derulare a contractelor de leasing, care, pentru clientii cu venituri la nivelul salariului mediu pe economie, se va putea intinde, fara probleme, pana la 10 ani", a adaugat directorul general al BCR Leasing IFN SA.

Claudiu Stanescu a mai spus ca decizia BNR va obliga societatile de leasing sa adopte o politica mult mai diferentiata de stabilire a conditiilor de acordare a finantarilor in leasing, legate de nivelul avansului solicitat, al nivelului ratei lunare si al perioadei de derulare a contractului, in functie de profilul financiar si de risc al fiecarui client persoana fizica. "Ma indoiesc, totusi, ca vor exista societati care sa elimine total cerinta unui avans la contractele de leasing. Oricum, decizia BNR va avea un efect pozitiv asupra pietei leasingului, insa nu cred ca va genera o crestere a pietei cu mai mult de 2-3%, intrucat ponderea clientilor persoane fizice in portofoliul total de contracte la nivel de piata este destul de redusa. De exemplu, la BCR Leasing IFN SA, clientii persoane fizice reprezinta maxim 20% din numarul total de clienti", a mai spus Stanescu.

International Leasing: revizuire a strategiei in maximum 6 luni

"In circa trei-sase luni, firmele de leasing isi vor revizui strategia de aprobare a finantarilor si politica de risc, in functie de care pot stabili relaxarea gradului de indatorare. Aceasta revizuire depinde in foarte mare masura si de procentul pe care-l detin clientii persoane fizice in portofoliul fiecarei companii", a afirmat directorul executiv al International Leasing, Toni Tataru.

El spune ca nu se poate estima deocamdata pana la ce limita a gradului de indatorare isi vor putea permite companiile sa acorde finantari, insa acest procent trebuie calculat in concordanta cu totalul veniturilor eligibile ale clientului si familiei acestuia, dupa caz.

Volksbank Leasing: societatile vor majora limita de indatorare

O companie de leasing nu se poate aventura sa acorde unui client o finantare cu o valoare de peste trei ori venitul sau, dar nici nu se va limita la o treime din acesta, cat reprezinta gradul de indatorare in prezent", a explicat directorul de marketing al Volksbank Leasing, Octav Dumitrescu. In ceea ce priveste avansul necesar pentru acordarea finantarilor in leasing, firmele care solicita un avans de 20%-30% ar putea reduce nivelul acestuia pana la 10%. "Se va putea merge mai jos cu avansul, dar nu mai putin de 10%", spune reprezentantul Volksbank Leasing.

Romexterra Leasing: responsabilitatea va reveni societatilor

Eliminarea de catre Banca Nationala a Romaniei a obligativitatii avansului si a gradului de indatorare pentru creditarea populatiei presupune ca responsabilitatea a fost transferata societatilor de leasing, respectiv departamentului de risc din cadrul fiecarei companii, apreciaza presedintele Romexterra Leasing, Cornel Coca Constantinescu. Constantinescu apreciaza ca solicitarea unui avans de 10% depinde de mai multi factori, precum perioada pe care se acorda finantarea, tipul bunului finantat si valoarea reziduala, daca este inclusa in ratele lunare sau se plateste la finalul contractului de leasing.

Reprezentantii industriei spun ca aceste modificari legislative nu vor influenta semnificativ cresterea pietei, intrucat ponderea persoanelor fizice este destul de redusa, sub 10% din totalul pietei, estimata la 2,8 miliarde euro pentru anul trecut.

Intrebata despre noua decizie a BNR, secretarul general al Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare NeBancare (ALB), Adriana Ahciarliu, a raspuns agentiei NewsIn: "Este o decizie de mult timp asteptata, dupa ce norma 20 a BNR a intrat in vigoare in august 2006". Potrivit oficialului ALB, jucatorii de pe piata leasingului au incercat, din momentul acela, sa transmita BNR opinia lor legata de aceasta decizie a bancii centrale si au sustinut ca o asemenea masura nu era necesara.

"Totusi, BNR s-a tinut de cuvant in problema eliminarii plafonului de creditare. Arma noastra a fost timpul. BNR a promis ca, dupa intrarea in Uniunea Europeana, va elimina aceasta masura si iata ca s-a tinut de cuvant", a spus Ahciarliu. In opinia secretarului general al ALB, segmentul care se va "bucura cel mai mult" de eliminarea plafonului va fi leasingul auto, unde persoanele fizice folosesc acest instrument financiar. "Mai exista si societati de leasing de consum pentru electrocasnice, insa ponderea acestora in piata leasingului nu este semnificativa", a adaugat Adriana Ahciarliu.
 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro