credius.ro

Finantarile in leasing urca cu 30% anul acesta

19 octombrie 2007

Piata leasingului autohton va inregistra o crestere de 30% la finele anului curent, fata de anul 2006, cand au fost finantate bunuri in valoare de peste 3,26 miliarde euro, estimeaza oficilii Asociatiei de Leasing si Servicii Nebancare (ALB). Pentru anul 2008 se asteapta ca  piata de leasing sa ajunga la un nivel de 5,59 miliarde euro.

Potrivit secretarului general al ALB, Adriana Ahciarliu activitatea de leasing va contribui cu aproximativ 5 % la formarea PIB in anul 2007. Ea a mentionat ca in 2003 contributia leasingului la formarea PIB era de 1,5%, in prezent ajungand sa fie de 4%.  In prezent Romania se situeaza peste nivelul unor tari vecine precum Bulgaria sau Ucraina, fiind la acelasi nivel de piata cu Ungaria. Spre deosebire de tari cu traditie in domeniu, Romania se afla la un nivel scazut, leasingul autohton reprezentand doar unu la suta din totalul pietei europene, a carei valoare se ridica la aproape 300 de miliarde euro.

La randul sau, presedintele ALB, Kerem Sekizyarali, a mentionat ca in primele sase luni ale anului curent piata leasing-ului din Romania a totalizat circa 2,16 miliarde euro, pana la sfarsitul anului 2007 ajungand sa fie de 4,3 miliarde. In prezent peste 80 % dintre finantari sunt accesate de companiile privat, 15% de persoane fizice autorizate, iar 4% de sectorul public.Oficialul a precizat ca in structura portofoliului finantarilor ALB, echipamentele detin o valoare de 376 milioane euro, vehiculele 1,03 miliarde euro, in timp ce sectorul imobiliar contribuie cu 133 milioane euro.

Finantarile pentru achizitionarea de autovehiculele detin 70% din totalul finantarilor in leasing in Romania, inregistrand o crestere cu aproximativ 120% fata de anul trecut. Cel mai mare avans l-a inregistrat sectorul imobiliar, acesta urcand pana la 207 % fata de anul trecut. “Cred ca anul viitor finantarile in leasing pentru echipamente si imobiliare vor fi mai atractive, dar si segmentul de vehicule comerciale, precum camioanele si autobuzele pentru transportul public”, a mentionat  Sekizyarali. El a subliniat ca ponderea finantarilor pentru achizitia de vehicule ar trebui sa constituie 55% din totalul pietei de leasing, echipamentele 30-35%, in timp ce segmentul imobiliar 10%.

IFN-urile au castigat un loc important pe piata financiara romaneasca in ultimiii ani, acordand surse alternative de finantare pe termen mediu si lung si sprijinind dezvoltarea diverselor sectoare ale economiei la piete competitive. Finantarile in leasing realizate de membrii ALB constituie in prezent aproximativ 74 % din totalul  finantarilor din acest sector in Romania, in crestere cu 120 % fata de 2006. In prezent ALB cuprinde 20 de companii de leasing si 3 societati de credit de consum. Ultimii intrati in structura ALB sunt RCI Leasing, OTP Leasing si Porche Leasing. Oficialii ALB estimeaza  o cota de piata de 90 % dupa aderarea in scurt timp a inca doua IFN-uri. Este vorba de Ager Leasing si Immoconsult, firma de leasing imobiliar a grupului Volksbank.

Pe piata leasingului din Romania, cea mai mare cota de piata este detinuta de sectorul companiilor subsidiare ale bancilor, respectiv 55 %, urmat de sectorul companiilor captive, cu 30 % si de sectorul companiilor independente, cu 15%. 

Ludmila Tcacenco

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro