credius.ro

Ce este ipoteca si cum functioneaza

18 iulie 2023

Cand vrei sa detii propria locuinta dar nu ai toti banii necesari, creditul ipotecar te ajuta sa iti indeplinesti visul. Cu banii imprumutati de la banca poti cumpara, amenaja o casa sau achizitiona un teren, iar la schimb vei achita sume lunare constante si vei garanta imprumutul prin constituirea ipotecii.

Iti explicam in acest material ce este ipoteca si cum functioneaza aceasta in cazul mai multor tipuri de credite de la Alpha Bank, astfel incat sa stii la ce sa te astepti atunci cand depui cerere pentru un credit garantat cu ipoteca.

Ce este ipoteca?

Ipoteca este o parte componenta a creditului ipotecar pe care il soliciti de la banca pentru achizitia sau renovarea casei, atunci cand cumperi un teren intravilan, dar si in cazul refinantarii unui credit ipotecar de la o alta banca. Vorbim in aceste cazuri de o garantie pe care o oferi bancii in schimbul creditului obtinut.

Ce inseamna ipoteca?

De regula mergi la banca si soliciti credit pentru:

a cumpara o casa sau un teren;
pentru a renova locuinta in care stai sau una de vacanta;
pentru refinantarea creditului de investitii imobiliare acordat de catre o alta banca;

Prin semnarea contractului cu banca accepti ca vei plati un anumit numar de ani rate constante pentru stingerea datoriei. Fiind vorba de un imprumut de mare valoare trebuie sa oferi garantii la schimb, precum ipoteca.

Contractele cu ipoteca imobiliara sunt create si autentificate de notar, pentru a fi valabile.

Cum functioneaza ipoteca?

Ipoteca este garantarea platii creditului si, odata constituita, se inscrie in cartea funciara. Acceptarea ipotecii nu iti afecteaza drepturile asupra locuintei sau terenului, poti face modificarile si imbunatatirile dorite, ai posibilitatea sa inchiriezi sau sa vinzi cu acordul bancii.

La finalul contractului, daca suma totala imprumutata este returnata, banca solicita radierea ipotecii asupra locuintei sau terenului.

Doar in cazul in care nu respecti contractul si nu achiti valoarea totala pana la finalul perioadei agreate, banca are dreptul sa scoata la vanzare bunul respectiv pentru recuperarea prejudiciului, adica a sumei imprumutate si nerecuperate.

Credit ipotecar

Pentru a intelege mai bine ce este ipoteca iti prezentam ce se intampla in cazul Alpha Housing - achizitie. Poți cumpara sau schimba o locuinta, o casa de vacanta sau poti achizitiona un teren intravilan de 3.000 mp, pentru care poti cere pana la 400.000 de euro sau echivalentul in lei cu pana la 2 co-debitori. Iti trebuie un avans minim de 15%, ai o perioada de creditare variabila, cuprinsa intre 5 si 35 de ani si posibilitatea de a opta pentru dobanda fixa in primii 5 ani si variabila ulterior.

Garantiile cerute sunt:

ipoteca imobiliara asupra unui imobil;
ipoteca mobiliara asupra politei de asigurare a imobilului oferit spre garantie;
ipoteca mobiliara asupra contului deschis in evidentele Alpha Bank Romania.

Aceleasi garantii sunt valabile si pentru creditul ipotecar Alpha Housing - constructie care se aplica atat pentru constructia unei locuinte sau a unei case de vacanta, cat si pentru reamenajarea, extinderea sau consolidarea unei locuinte/case de vacanta.

Credit imobiliar

Alta varianta de credit, aceleasi necesitati. Pentru creditul imobiliar Alpha Housing Noua Casa poti solicita bancii un sprijin financiar de pana la 119.000 de euro in echivalent lei, cu dobanda avantajoasa. In acest caz ai nevoie de 15% avans pentru o locuinta finalizata, iar pentru un credit de pana la 66.500 EUR in echivalent lei, ai nevoie de 5% avans, conform conditiilor programului guvernamental. Poate fi vorba chiar si de apartamente construite prin programul ANL. Contractul incheiat pentru o perioada cuprinsa intre 10 si 30 de ani, are nevoie de sustinere din partea a maxim 2 co-debitori.

Garantiile ipotecare vizeaza:

ipoteca imobiliara in favoarea Statului Roman reprezentat de Ministerul Finantelor Publice (MFP) si in favoarea bancii, cu mentiunea ca locuinta nu poate fi instrainata timp de 5 ani si grevarea de alte sarcini pe durata creditului asupra imobilului achizitionat prin credit;
ipoteca mobiliara asupra politei de asigurare a imobilului adus in garantie, cesionata in favoarea Statului Roman reprezentat de MFP si in favoarea bancii.
ipoteca mobiliara asupra contului curent deschis in evidentele bancii.

Credit de refinantare

Iti prezentam si varianta unui credit de refinantare Alpha All in 1 care iti permite sa aduni toate datoriile le care le ai la una sau mai multe banci intr-o singura rata lunara, pentru eficienta. Pentru acest credit poti cere refinantare de pana la 150.000 de euro sau echivalentul in lei daca aduci un imobil in garantie sau maximum 30.000 de euro/echivalent in lei fara garantie.

Atunci cand soliciti refinantarea creditelor de nevoi personale, credite auto sau alte variante de credite de consum care au fost acordate dupa data de 31 octombrie 2011, perioada maxima de rambursare a sumei este de 5 ani indiferent de tipul garantiei.

In cazul creditelor luate inainte de 31 octombrie 2011, ai o perioada de returnare a banilor imprumutati de cel mult 7 ani pentru creditele fara ipoteca imobiliara si de 25 de ani in situatia creditelor cu ipoteca imobiliara. 

 

Tipurile de credite ipotecare variaza, iar conditiile impuse sunt diferite de cele de la creditele de nevoi personale. Desi cuvantul “ipoteca” te poate speria, este doar un alt tip de garantie pe care il oferi bancii pentru creditul necesar indeplinirii visului de a avea propria locuinta.

 

 

Sursa: AlphaBank

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro