credius.ro

Boom pe piata leasing-ului de echipamente

15 martie 2007

Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana a dat un impuls serios pietei leasing-ului de echipamente. Pentru a fi in ton cu standardele europene si/sau pentru a deveni competitive pe o piata caracterizata primordial de performanta, profesionalism si calitate, companiile autohtone s-au grabit sa-si modernizeze activitatea. Alaturi de angajati, cea mai importanta componenta a unei afaceri o constituie echipamentele si utilajele din dotare. Constienti de acest lucru, multi intreprinzatori romani au tinut sa inceapa dezvoltarea acestui segment inca de anul trecut. Faptul ca leasing-ul reprezinta cea mai avantajoasa forma de finantare pentru achizitionarea echipamentelor si utilajelor necesare s-a vazut in ascensiunea pronuntata a pietei de profil. Societatile de leasing au inregistrat cresteri importante pe segmentul leasing-ului de echipamente, prognoza privind totalul finantarilor de acest tip ridicandu-se anul trecut la peste 0,5 mld EUR.

BCR Leasing pe val!

Majorarea peste asteptari a segmentului finantarilor pentru echipamente in sistem leasing se regaseste si in rezultatele consemnate de liderul pietei, BCR LEASING IFN, companie ce si-a orientat activitatea in 2006 spre cele mai dinamice sectoare ale pietei de leasing – leasing-ul imobiliar si leasing-ul de echipamente. Anul trecut, BCR LEASING IFN  a inregistrat o crestere semnificativa la leasing-ul pentru echipamente in structura portofoliului companiei, de la 18% in 2005 la 26%. Valoarea echipamentelor si utilajelor finantate in sistem leasing s-a ridicat la peste 74 milioane de euro, corespunzatoare unei valori totale a contractelor de cca. 93 milioane de euro. Aceasta crestere s-a datorat, in primul rand, crearii unor produse specifice de finantare a fiecarei industrii, intrarii pe noi segmente de activitate. Spre exemplificare, finantarea pentru echipamente IT si software a reprezentat in portofoliul BCR LEASING IFN circa 4%, iar echipamentele medicale putin peste 2%.

"Orientarea mai accentuata a vanzarilor catre segmentul de leasing de echipamente si dezvoltarea unor structuri specializate de vanzari, care au avut in vedere atragerea clientilor din zonele si pe segmentele industriale aflate in crestere, au permis in 2006 mai mult decat dublarea valorii echipamentelor finantate in anul precedent, rezultand o crestere in total portofoliu cu 8% a acestui segment", ne-a declarat presedintele - director general al BCR LEASING, Claudiu Stanescu. In privinta tarilor de origine a echipamentelor finantate, ponderea echipamentelor produse pe piata locala a fost semnificativa, respectiv de cca. 70%. Pe zona finantarilor de echipamente din import, exista relatii traditionale de afaceri cu furnizori din Comunitatea Europeana (Italia, Germania, Cehia), dar si din SUA, Japonia sau Elvetia.

Atingerea obiectivelor de volum si calitate stabilite prin strategia companiei s-a realizat mai ales prin diversificarea portofoliului de servicii de leasing si urmarirea tendintelor cererii. Societatea a avut in vedere necesitatile de dezvoltare ale intreprinzatorilor locali, care reprezinta 85% din clientii BCR LEASING IFN. Finantarile au fost directionate cu precadere in comert (37%), transporturi (21%), servicii (17%), constructii (7,2%) si, in procente mai mici, catre urmatoarele industrii: prelucrare lemn, industrie alimentara, constructii de masini, industria extractiva, metalurgica si siderurgica, industria chimica si sectorul energetic.
 
Claudiu Stanescu considera ca leasing-ul de echipamente va urma acelasi trend crescator si in urmatorii ani. "Leasingul de echipamente poate castiga cateva procente pe piata nationala in urmatorii ani, in conditiile mentinerii in 2007 a tendintei de crestere a activitatii din industrie si comertul cu amanuntul (fata de cca 20% in 2006)", ne-a precizat presedintele - director general al BCR LEASING IFN.

Avantajele leasing-ului de echipamente

- Tratament fiscal avantajos
* deductibilitatea platilor de leasing (amortizare, dobanda, asigurare, diferente de curs valutar);
* esalonarea platilor TVA de-a lungul perioadei de leasing si amanarea obligatiilor de plata aferente importului, aplicate la valoarea reziduala de 20% din valoarea de achizitie.

- Management eficient al resurselor financiare
* eliberarea/utilizarea resurselor financiare proprii pentru dezvoltarea altor investitii sau proiecte cu randament superior;
* bunurile achizitionate in sistem leasing participa la crearea sursei de venit care contribuie la plata ratelor de leasing;
* valoarea constanta a ratei de leasing permite o programare mai riguroasa a cashflow-ului.

- Rapiditate/Accesibilitate
* documentatie simplificata;
* obtinerea si derularea unei finantari in sistem leasing sunt mai rapide (in comparatie cu creditul bancar);
* leasingul este accesibil pentru segmente mai largi de utilizatori.

- Servicii specializate
* administrarea proceselor de vamuire si asigurare de catre societatea de leasing.

- Servicii financiare integrate
* pachet integrat de finantare si asigurare a bunurilor.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro