credius.ro

Presedintele Citibank Romania: Piata bancara va fi mult mai mare in 2010

24 octombrie 2007

Shahmir Khaliq, presedinte Citibank Romania, subsidiara unuia dintre cele mai puternice grupuri financiare din lume, estimeaza ca piata bancara locala se va consolida pina in 2010, iar competitia va creste, fara sa inregistreze diferente majore fata de peisajul actual.

"Cred ca, in 2010, piata bancara din Romania nu va fi cu mult diferita, dar cu siguranta va fi mult mai mare si va fi definita printr-o consolidare mai puternica, o competitie mai pronuntata si o mai mare maturitate a jucatorilor", afirma Shahmir Khaliq, presedintele Citibank Romania.

"In mod cert, va creste competitia. In opinia mea insa acest lucru va fi benefic pentru clienti, asigurandu-le mai multa transparenta in ceea ce li se ofera, produse si servicii mai bune", adauga seful subsidiarei locale a Citibank.

Piata bancara din Romania a atras in ultimul an mai multi jucatori internationali, care si-au anuntat intentia de a-si construi retele de la zero. Astfel, banca portugheza Millennium tocmai s-a lansat pe plan local, propunindu-si sa investeasca circa 300 milioane de euro pina in 2011. De asemenea, Bank of Cyprus si puternica banca spaniola La Caixa au intrat sau urmeaza sa intre cu operatiuni directe.

Citibank a intrat in Romania in 1996 si are o pozitie puternica pe piata corporate. De asemenea, strategia Citibank vizeaza si "extinderea in viitorul apropiat a ofertei de produse a diviziei de consumer banking", a adaugat Shahmir Khaliq .

Presedintele Citibank Romania a afirmat ca "atat divizia dedicata persoanelor fizice, cat si cea de corporate banking au contribuit semnificativ la dezvoltarea bancii in acest an". Anul trecut, Citibank a intermediat atragerea unui credit sindicalizat de peste 100 milioane de euro din partea unui sindicat bancar format din 11 banci pentru cel mai mare grup farmaceutic, A&D Pharma. Creditul sindicalizat intermediat de Citibank a fost una dintre cele mai mari finantari private din ultimii 20 de ani de pe piata romaneasca.

Expansiunea afacerilor Citibank Romania a adus si o crestere de 30% a personalului comparativ cu luna octombrie a anului 2006 pina la aproximativ 570 de angajati in prezent. "Investim semnificativ atat in dezvoltarea retelei, cat si in training-ul angajatilor. In paralel, investim constant in tehnologie, astfel incat sa asiguram permanent calitatea serviciilor asteptata de clientii nostri", a precizat reprezentantul Citibank Romania.

De asemenea, planurile CitiFinancial, divizia de finantare persoane fizice a Citibank Romania, au in vedere deschiderea a altor 8 agentii si 8 centre de vanzari directe pana la sfarsitul anului 2007, potrivit reprezentantului bancii americane.

Citi furnizeaza prin Citibank produse si servicii financiare companiilor nationale si internationale, companiilor mici si mijlocii, sectorului public, organizatiilor non-profit si persoanelor fizice. Citibank Romania detine in prezent opt sucursale destinate in principal clientilor persoane juridice si 31 de agentii CitiFinancial, prin care furnizeaza credite persoanelor fizice.

La 31 decembrie 2006, totalul activelor Citibank Romania a fost de 2.412 milioane RON, cu 4,30% mai mic decat in 2005, datorita schimbarii focusului dinspre tranzactii cu valori mobiliare spre acordarea de credite, conform strategiei Citi de a se concentra tot mai mult pe deservirea clientului. Anul trecut, portofoliul de credite a inregistrat o crestere de 41% comparativ cu 2005, atingand 1.085 milioane de RON, adica 45% din total active. Volumul de credite pentru corporatii a fost de 750 milioane RON - cu 28,86% mai mare decat in 2005. Volumul de credite IMM a fost de 113 milioane RON - avand o crestere de aproximativ 60% in comparatie cu 2005. CitiFinancial, divizia Citibank destinata finantarii persoanelor fizice, si-a dublat portofoliul de credite atingand suma de 223 milioane RON.

La finalul anului 2006, totalul depozitelor atrase a fost de 2.091 milioane RON, din care 77% erau depozite atrase de la clienti. Fondurile proprii au crescut cu 22%, atingand 320 milioane RON. Citibank Romania a realizat anul trecut un profit net de 16,7 mil. euro.

Aura Mirsanu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro