credius.ro

Zece luni de involutie pentru dobanzile la credite

13 decembrie 2006

De multe ori, bancherii puneau nivelul ridicat al dobanzilor practicate pentru credite pe seama inflatiei. Aceasta a scazut alert in ultima perioada, ajungand la finalul trimestrului III din 2006 la 5,48%, insa dobanzile la imprumuturile acordate populatiei reactioneaza exact contrar, inregistrand cresteri impresionante, in principal pentru componenta in lei. Astfel, rata medie a dobanzii pentru creditele noi in lei a crescut la 13,7%, cu 1,1 puncte procentuale mai mare fata de septembrie... cand era la nivelul de 12,6%.

Acesta este cel mai mare nivel inregistrat din martie si pana acum, luna in care media dobanzilor la creditele noi in lei atingea pragul de 14,2%, ca urmare a deciziilor BNR de majorare a rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru valuta de la 30 la 40% si a ratei dobanzii de la 7,5% la 8,5%. In conditiile in care rata inflatiei s-a diminuat considerabil, aceasta crestere abrupta a dobanzilor din octombrie poate fi pusa pe seama deciziilor de intarire a politicii monetare adoptate de Banca Nationala la sfarsitul lunii iunie. In sedinta din 27 iunie, BNR decidea cresterea dobanzii de referinta de la 8,5% la 8,75% si majorarea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei de la 16% la 20%. La aceea data, bancherii prevedeau o scumpire a creditului in lei, determinata in principal de cresterea RMO. Insa, apreciau acestia, aceasta tendinta va fi limitata de presiunile concurentiale si goana bancilor dupa cota de piata, care ar putea sa preia costurile suplimentare si sa prefere reducerea marjelor. Practic, scumpirea creditului a fost doar amanata. Astfel, datele BNR arata ca in iulie si august dobanda medie pentru creditele noi lei a fost de 13%, foarte apropiata de nivelul de 12,9% din iunie, si chiar a scazut in septembrie la 12,6%, pe fondul numeroaselor promotii de inceput de toamna. In toata aceasta perioada, iulie-octombrie, Banca Nationala a mentinut constant atat nivelul dobanzii de referinta, cat si pe cel rezervelor minime obligatorii.

Daca ne uitam insa per ansamblu, putem observa ca momentul actual reprezinta chiar un regres fata de finalul anului trecut in ceea ce priveste dobanzile la credite. Astfel, in octombrie populatia a accesat credite in lei la o dobanda medie de 13,7%, pe cand in decembrie anul trecut media dobanzilor percepute de banci pentru creditele noi era de 12,9%. In acest context, nu trebuie uitate comisioane, care cresc costurile creditelor, dar si practica din ultima vreme a bancilor de a transfera costul cu dobanda pe aceste comisioane.

Pe acelasi trend se inscriu si evolutiile dobanzilor pentru creditele in euro, cresterile fiind insa inferioare celor aferente imprumuturilor in moneda nationala. Astfel, media dobanzilor pentru creditele noi in euro acordate populatiei a crescut in luna octombrie cu 0,3% fata de septembrie, ajungand la 8,5%. Aceasta se mentine la un nivel foarte apropiat de sfarsitul anului trecut, cand inregistra o valoare de 8,6%, fiind insa mai mare decat dobanda medie din ianuarie (8,2%). Noul an va aduce insa o puternica presiune pe dobanzile la creditele in euro. De la 1 ianuarie 2007 va fi eliminata limita de 300% din fondurile proprii impusa de BNR bancilor comerciale pentru imprumuturile in valuta, ceea va impulsiona puternic dezvoltarea acestui segment de creditare.

Bogdan Popescu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro