credius.ro

Vor ramane unele banci fara dreptul de a acorda credite?

8 ianuarie 2009

La finalul lunii noiembrie 2008, directorul Directiei de Supraveghere al BNR, Nicolae Cinteza, aducea in atentia opiniei publice situatia ingrijoratoare de pe piata creditelor, unde se constata de la luna la luna inrautatirea rambursarilor. Atunci, directorul Bancii Nationale se raporta la datele statistice disponibile pana in luna septembrie 2008, cand restantele reprezentau 1,1% din totalul creditelor acordate de banci la acel moment. Intre timp, raportarile Bancii Centrale pentru lunile precedente ne arata ca oficialii BNR nu s-au alarmat fara motiv. Daca in luna octombrie a anului trecut datoriile acumulate de populatie si de companii la banci se situau la 1,29% din totalul creditelor acordate, in noiembrie nivelul urcase la 1,4%. Majorarea ponderii a avut loc in conditiile in care restantele (cumulat lei plus valuta) au urcat cu 156% in intervalul noiembrie 2007 - noiembrie 2008, pana la echivalentul a 2,79 miliarde de lei (740 mil. euro). Daca mai luam in considerare ca imprumuturile acordate au urcat in perioada mentionata mult mai incet, cu 38%, pana la 196,3 miliarde de lei (circa 52 de miliarde de euro), observam ca lucrurile incep sa arate din ce in ce mai rau.

"In noua luni de zile neperformanta a ajuns extraordinar de mare. Ingrijorator nu este nivelul consemnat in septembrie, ci tendinta de crestere, ceea ce arata clar o depreciere a portofoliului de credite", sublinia Nicolae Cinteza. "Criza va afecta in continuare bancile. Daca cei disponibilizati au credite, atunci bancile vor avea probleme", avertiza oficialul BNR, gandindu-se probabil si la faptul ca lunile decembrie si ianuarie sunt de obicei cele mai proaste pentru banci daca ne referim la incasarea ratelor.

Framantarile Bancii Nationale sunt cu atat mai mari cu cat in sistemul bancar din Romania exista si banci care au o pondere a creditelor restante in portofoliu de doua ori mai mare ca media pe sistem, pe segmentul imprumuturilor pentru populatie cu valoare peste 20.000 lei. Nicolae Cinteza s-a referit si la aceasta problema, evidentiind faptul ca BNR ar putea lua masuri drastice in cazul in care se va observa continuarea trendului de crestere. "In cazul deteriorarii rapide a portofoliului unei banci comerciale, BNR poate lua masuri restrictive, precum constituirea de provizioane sau limitarea activitatii de creditare pentru o anumita perioada. Foarte frecvent solicitam modificarea normei de creditare sau clasificare. Unde vedem ca bancile au un management de risc slab sau lasa banii sa plece din trezorerie, solicitam modificarea normei, exigenta crescuta la acordarea si clasificarea creditelor", a mentionat Cinteza. In acest caz, este inevitabila intrebarea: vor ramane in curand unele banci fara dreptul de a acorda credite?

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro