Volksbank relaxeaza creditarea in trei trepte

Volksbank relaxeaza creditarea in trei trepte

La o luna dupa ce a primit unda verde de la BNR, Volksbank a inceput sa acorde credite conform propriilor norme. Produsele care vor fi influentate de noile norme sunt creditele de nevoi personale garantate cu ipoteca si cele imobiliare. Pentru ele, banca a efectuat doua modificari importante. A crescut gradul de indatorare maxim pana

La o luna dupa ce a primit unda verde de la BNR, Volksbank a inceput sa acorde credite conform propriilor norme. Produsele care vor fi influentate de noile norme sunt creditele de nevoi personale garantate cu ipoteca si cele imobiliare. Pentru ele, banca a efectuat doua modificari importante. A crescut gradul de indatorare maxim pana la 65% si a scazut avansul pana la zero.

Gradul de indatorare maxim va fi calculat in functie de trei scale de venituri, si poate varia intre 45% si maxim 65%. Astfel, pentru cei ce realizeaza venituri nete eligibile pe familie de sub 350 de euro banca va accepta un grad maxim de indatorare de 45%. Pentru cei cu venituri cuprinse intre 350 si 1.250 euro gradul de indatorare va creste la 55%, iar pentru cei ce realizeaza venituri de peste 1.250 de euro gradul de indatorare va fi cel maxim acceptat de banca, de 65%.

Cheltuielile minime de subzistenta luate in calcul de banca sunt de 100 de euro (echivalent in lei) pentru o persoana, la fiecare membru suplimentar al familiei adaugandu-se cheltuieli suplimentare de cate 75 de euro. Venitul net eligibil este calculat prin scaderea din veniturile familiei a ratelor datorate in contul imprumuturilor, contractelor de leasing sau asigurari si a cosului lunar. Pentru evaluarea capacitatii de creditare a unui solicitant, la venitul net eligibil se aplica limita de indatorare. Banca va lua in considerare venituri nete din salarii, pensii, activitati independente asimilate profesiilor liberale, venituri din chirii, indemnizatia de maternitate, contracte de management si administrare, contracte de mandat, de agent, de prestari servicii, drepturi de autor, dividende, venituri obtinute din strainatate si cele obtinute de navigatori.

Presedintele bancii, Gerald Schreiner, considera ca in conditiile noilor norme familiile cu venituri mici vor accesa mai greu aceste credite, insa ele nu ii vor afecta pe foarte multi dintre clientii Volksbank. „Clientii cu venituri mai mici decat 600 de euro vor fi dezavantajati de noile norme. Aproximativ 15 – 20% dintre clientii nostrii realizeaza astfel de venituri. Asupra lor, noile norme ar putea avea un impact negativ. Pe de alta parte, vor avea un efect pozitiv asupra clientilor cu venituri ridicate”, a declarat  Schreiner.

Intrebat asupra impactului pe care l-ar putea avea noile credite asupra rezultatelor financiare de la finalul anului, Schreiner a explicat ca in momentul de fata nu se pot face inca estimari. „Nu avem cum sa facem estimari fara un istoric, pentru ca nici noi nu avem experienta cu noul produs. Nici macar nu va pot spune daca vom merge mai bine sau mai rau. Speram ca lucrurile sa ramana ca pana acum, pentru ca, daca vom creste in continuare lunar cu cate 140 miloane de euro, inseamna ca la sfarsitul anului vom ajunge pe pozitia 6 sau 7. Vom vedea insa in urmatoarele 3 luni care a fost adevaratul impact asupra schimbarilor”, explica Schreiner.

Venit de peste 2.000 euro pentru avans zero

Prin aplicarea noilor norme, banca si-a structurat creditele destinate achizitiei de locuinte si pe cele de nevoi personale cu ipoteca in functie de nivelul avansului si respectiv ponderea maxima a finantarii.

Creditul Casa 100 este un produs mai elitist, destinat celor care realizeaza un venit net eligibil de peste 2.250 de euro lunar. El permite finantarea integrala a achizitiei, insa sunt impuse conditii suplimentare la acordare: pot fi cumparate doar imobile construite dupa 1977, suma maxima finantata este de 300.000 de euro sau echivalent in euro sau franci elvetieni. Perioada maxima de  acordare este de 30 de ani pentru creditele in euro si lei si 25 de ani pentru cele in franci elvetieni. O alta conditie este virarea salariului intr-un cont la Volksbank. Dobanda anuala efectiva (DAE) este de 9,5% pentru lei sau euro si de 7,34% pentru franci elvetieni. 

Al doilea tip de produse sunt Casa si Optimus 85, destinate achizitiei de locuinte si, prespectiv pentru cheltuieli curente garantat cu ipoteca. Pentru achizitia unei locuinte, clientul este obligat sa aduca un avans de 15% din valoarea creditului. In cazul creditului de consum Optimus el va primi o suma care va reprezenta maxim 85% din valoarea imobilului asupra caruia se constituie garantia in favoarea bancii. Perioadele de rambursare sunt similare cu cele de la primul produs. DAE este de 8,7% pentru finantarile in lei si euro si de 6,57% pentru cele in franci elvetieni.

Banca a pastrat in portofoliu si creditele pentru care clientul va trebui sa asigure un avans de 25% din valoarea achizitiei, respectiv Casa / Optimus 75.

Anterior, Herwig Burgstaller, vicepresedinte al Volksbank Romania, considera ca ponderea creditelor cu un avans de 85% nu va depasi 50% din totalul imprumuturilor, iar cele finantate integral nu vor depasi 5%. "Finantarea integrala reprezinta un produs de nisa, destinat clientilor cu venituri foarte mari. Prin noile produse, vrem sa fim banca prin care clientii nostri desfasoara cea mai mare parte a operatiunilor", a declarat Burgstaller.

Volksbank vizeaza pentru sfarsitul acestui an o cota de piata de 4%, peste nivelul de 3,25% prognozat initial. Banca inregistra la sfarsitul lunii iunie active totale de 2,15 miliarde de euro, in crestere cu 55,8% fata de nivelul de 1,38 miliarde de euro de la sfarsitul anului trecut. Portofoliul de credite era la 30 iunie de 1,34 miliarde de euro, cu circa 67% mai mult decat in decembrie 2005, in timp ce valoarea depozitelor a urcat de la 310,5 milioane de euro la 375 milioane de euro. De asemenea, banca a raportat pentru primul semestru un profit operational de 10,8 milioane de euro, fata de 13,7 milioane de euro pentru intregul an 2006 si 4,1 milioane de euro in primele trei luni ale acestui an.

Volksbank are deschise in momentul de fata 173 de unitati, dintre care 75 in sistem de franciza. Pana la sfarsitul anului vor mai fi deschise in jur de 50 de noi unitati, 20 dintre ele fiind deja in diferite stadii de finalizare.

Cosmin Meleaca
 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos