Volksbank isi faulteaza clientii cu dobanda fixo-variabila

Volksbank isi faulteaza clientii cu dobanda fixo-variabila

Oficialii Volksbank vorbeau cu putin timp in urma despre importanta dobanzii fixe pe toata perioada, care protejeaza clientii de eventualele fluctuatii negative ale pietei. Produsele de creditare ale Volksbank sunt printre putine din piata ale caror costuri au aceasta caracteristica. Doar in principiu insa, caci sa pare ca dobanda este fixa numai la bine si

Oficialii Volksbank vorbeau cu putin timp in urma despre importanta dobanzii fixe pe toata perioada, care protejeaza clientii de eventualele fluctuatii negative ale pietei. Produsele de creditare ale Volksbank sunt printre putine din piata ale caror costuri au aceasta caracteristica. Doar in principiu insa, caci sa pare ca dobanda este fixa numai la bine si variabila la greu.

Crestere cu 1,5% pentru dobanda la creditele vechi in euro

Cresterea dobanzilor pe pietele europene afecteaza si piata romaneasca a creditelor. Desi concurenta foarte puternica de pe piata face ca bancile se fie foarte atente atunci cand vine vorba de cresterea dobanzii, o mare parte dintre ele se confrunta cu necesitatea de a mari pretul creditelor pentru a mentine profitabilitatea. Volksbank este una dintre bancile care tocmai a operat o astfel de modificare la nivelul dobanzii, facand public acest lucru printr-un comunicat de presa. Acest lucru este mai putin comun pe piata bancara romaneasca, majoritatea institutiilor preferand sa treaca sub tacere astfel de actiuni. Banca a crescut cu 1,5 puncte procentuale dobanda la creditele in euro cu garantii reale aflate in sold (ipotecare si de nevoi personale cu ipoteca), in timp pentru cele noi in aceeasi moneda a majorat doar comisioanele.

Aceasta modificare de cost ar putea lua prin suprindere un client care, de exemplu, a contractat un credit ipotecar in euro in urma cateva luni, in conditiile in care dobanda pentru acest credit este fixa pe toata perioada. Avantajul ei este tocmai acesta, ca protejeaza clientul de fluctuatiile pietei. In ciuda acestui fapt, dobanda s-a transformat acum din 5,95% in 7,45%. Alin Merer, marketing manager la Volksbank ne-a explicat insa ca in contractul de creditare este prevazut ca, in cazul unor schimbari majore ale conditiilor de piata, banca isi rezerva dreptul de a modifica dobanda. Cei de la Volksbank isi asigura clientii ca in cazul in care nivelul celor doua costuri amintite mai devreme vor reveni la o limita acceptabila, banca va proceda la diminuarea ratelor de dobanda pana la nivelul lor initial.

Motivatia Volksbank pentru cresterea dobanzilor la credite este aceasta: „Ca urmare a cresterii costurilor de refinantare la nivel global, in ultimele 12 luni au survenit schimbari semnificative pe piata monetara, inclusiv in ceea ce priveste costurile de refinantare ale bancilor din Europa, implicit ale bancilor din Romania. Situatia a determinat majorarea atat a costurilor bancare directe cu aproximativ 1% (generate de cresterea continua a indicelui de referinta EURIBOR – in ultimii doi ani practic dublandu-se), cat si a costurilor bancare indirecte cu inca aproximativ 0,6% (in special a costurilor cu rezerva minima obligatorie). In ultimii doi ani, dobanda de referinta Euribor s-a dublat practic, de la un nivel de 2,2% in septembrie 2005, pana la 4,6% in aceeasi luna a lui 2007. De asemenea, nivelul rezervei minime obligatorii pentru valuta ramane in continuare foarte ridicat, la 40%, desi reprezentantii BNR promisesera la inceputul anului ca vor opera reduceri pana la finalul lui 2007.

Majorarea de dobanda de 1,5% se va resimti pentru toate creditele in euro cu garantii reale contractate pana la 15 septembrie. Reprezentantii bancii spun ca modificarile vor fi comunicate clientilor printr-o scrisoare insotita de un plan de rambursare. 

Clientilor nemultumiti de aceasta situatie, Volksbank le recomanda refinantarea in alta moneda, in special in franci elvetieni. Pentru imprumuturile cu garantii reale in aceasta moneda, dobanda este de 4,25%, mai mica decat varianta in euro sau lei. De asemenea, clientii care aleg refinantarea (tot la Volskbank, evident!) beneficiaza de reducerea la jumatate a comisionului de rambursare anticipata.

Credite noi cu dobanda neschimbata, insa cu comisioane mai mari

De aceasta crestere a costurilor sunt afectatate nu numai creditele Volksbank aflate in sold, ci si imprumuturile noi. Nu in aceeasi masura, data fiind concurenta acerba de pe piata. Din motive de marketing, Volksbank vinde in continuare credite in euro cu garantii reale cu aceeasi dobanda ca pana acum, de 5,95%. In schimb a majorat un element de cost care nu se observa la prima vedere, respectiv comisionul de risc, platibil lunar si calculat la soldul creditului. In aceste conditii, costul total al creditului (DAE) creste cu aproximativ cu 0,3 – 0,5%.

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos