Volksbank: Avansul creditelor in ianuarie a fost de 40 de ori mai mic decat anul trecut

Volksbank: Avansul creditelor in ianuarie a fost de 40 de ori mai mic decat anul trecut

Ne confruntam cu o scadere drastica a creditarii, au aratat oficialii Volksbank, cu ocazia prezentarii rezultatelor obtinute de banca pe 2008. Potrivit presedintelui Gerald Schreiner, Volksbank a inregistrat in ianuarie 2008 o crestere neta a creditelor de 60 milioane euro, in timp ce in ianuarie 2009 soldul imprumuturilor s-a majorat cu doar 1,5 – 2

Ne confruntam cu o scadere drastica a creditarii, au aratat oficialii Volksbank, cu ocazia prezentarii rezultatelor obtinute de banca pe 2008. Potrivit presedintelui Gerald Schreiner, Volksbank a inregistrat in ianuarie 2008 o crestere neta a creditelor de 60 milioane euro, in timp ce in ianuarie 2009 soldul imprumuturilor s-a majorat cu doar 1,5 – 2 milioane euro. Trebuie precizat insa ca in ianuarie 2008 portofoliul de credite al bancii era mai mic decat anul acesta, ceea ce inseamna si ca rambursarile lunare erau de o valoare mai redusa.

„Daca ne uitam la primele 6 saptamani ale acestui an, avem chiar o scadere neta a soldului de credite”, a declarat Schreiner. Cu alte cuvinte, din ce in ce mai mult volumul rambursarilor la creditele vechi il depaseste pe cel al creditelor noi.

In primul rand, cererea de credite a scazut foarte mult, explica seful Volksbank cauzele acestor evolutii. „Sunt in continuare persoane care solicita credite, insa nu se incadreaza in categoriile de risc. Pe de alta parte, oameni care anul trecut alergau dupa credit acum nu mai sunt interesati”, apreciaza Schreiner.

Volksbank este una dintre bancile de la noi care si-a orientat activitatea in perioada de crestere pe acordarea de credite cu ipoteca, iar aceasta inghetare a pietei imobiliare de acum se resimte foarte mult in afaceri. In aceste conditii, austriecii (ca mai toata piata, de altfel!) au trecut la o abordare mult mai conservatoare a activitatii. Daca inainte banca acorda credit in valoare de pana la 75% din valoarea achizitiei imobiliare, acum a redus acest procent la 65%, din cauza incertitudinilor din piata imobiliara. De asemenea, clientii noi care contracteaza credite vor fi obligati sa-si mute contul de salariu la banca.

„Am devenit o banca mai conservatoare. Pentru creditele noi luam in considerare anumiti parametri de risc pe care nu i-am utilizat in trecut, intrucat in trecut eram canalizati pe crestere si cota de piata. De exemplu, acum activitatea de creditare este direct legata si conditionara de administrarea contului de salariu al clientului. Cu alte cuvinte, toti cei care in viitor vor lua un credit de la noi ne vor avea ca banca principala”, a declarat Hervig Burgstaller, vicepresedintele bancii.

Odata cu scaderea creditarii, impactul crizei in Romania a adus si problemele de neplata a imprumuturilor. Potrivit presedintelui Volksbank, banca a inregistrat, incepand din octombrie anul trecut, o crestere accelerata a ratei creditelor cu intarzieri de rambursare, acestea ajungand sa reprezinte 4% din portofoliul de imprumuturi. „Dintre acestea 2% sunt intarzieri de plata de pana in 30 de zile, asa ca ne asteptam sa recuperam cea mai mare parte din bani”, a adaugat Burgstaller.

Oficialii Volksbank se asteapta ca problemele cu nerambursarea imprumuturilor sa creasca, in conditiile in care somajul va creste, iar salariile si bonusurile incasate de angajatii din companiile din Romania vor scadea. Pe acest fond, Volksbank isi va reorienta angajatii care pana acum aveau ca obiect vanzarea de credite catre administrarea si recuperarea imprumuturilor deja acordate. Vicepresedintele Burgstaller a declarat ca banca va implementa masuri de „precolectare”, precum notificarea clientilor inaintea datei limita pentru achitarea ratei lunare, in special in cazul celor cu un istoric in intarzierea platilor.

Nu vom concedia nici un angajat, a subliniat seful Volksbank. „Cata vreme controlam costurile nu vom da afara oameni, pentru ca avem nevoie de ei, chiar daca nu imediat, in conditiile in care volumul de business nou va scadea. In doi ani insa, cand ne asteptam sa depasim criza si cresterile de volume sa revina, vom avea nevoie de oameni care cunosc banca si clientii”, a declarat Schreiner.

In acest context, seful Volksbank a aratat ca banca nu va inchide anul acesta nici o sucursala, ci chiar va deschide altele noi, estimarile indicand o retea cu 194 de unitati la sfarsitul acestui an, de la 173 la finalul lui 2008. Aceasta extindere nu va implica un cost substantial pentru banca. „Anul trecut am deschis 36 de unitati si am mai inchiriat inca 17 locatii pe care nici nu le-am deschis inca. Asadar, acest cost nu il vom mai avea si anul acesta”, a declarat Scheiner.

Cele care au de suferit sunt unitatile in franciza ale bancii. Numarul acestora deja a scazut de la 95 la aproximativ 70, in principal in ultimele 3 luni ale lui 2008 si inceputul acestui an. Potrivit sefului Volksbank, la sfarsitul lui 2009 vor mai ramane doar 50-55 de francize Volksbank.

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos