Vocile de la CEC vorbesc in contratimp

Vocile de la CEC vorbesc in contratimp

Noua conducere a CEC si-a propus ca singura banca de stat sa ajunga in doi ani sa se bata de la egal la egal cu puternicele banci private de pe piata romaneasca, urmand ca pana in 2011 sa devina liderul pietei pe zona rurala si orase cu mai putin de 50.000 de locuitori. In termeni

Noua conducere a CEC si-a propus ca singura banca de stat sa ajunga in doi ani sa se bata de la egal la egal cu puternicele banci private de pe piata romaneasca, urmand ca pana in 2011 sa devina liderul pietei pe zona rurala si orase cu mai putin de 50.000 de locuitori. In termeni de cifre, proiectul de dezvoltare al CEC presupune, pentru intervalul 2007-2011, atingerea unei cote de piata de 5,5-6% pe active. Ceea ce inseamna ca banca trebuie sa creasca cu aproape doua puncte procentuale, in conditiile in care la sfarsitul anului trecut cota era de 4,1%.

Toate bune si frumoase vis-a-vis de aceast strategie, insa nu este foarte clar daca actionarul majoritar vrea sa o duca pana la capat. Vorbind despre viitorul bancii si privatizarea acesteia, Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor poate sa spuna cu siguranta doar ca anul acesta CEC nu va fi mai fi scoasa la vanzare. Presedintele bancii, Radu Gratian Ghetea, arata ca valoarea bancii in acest moment nu difera de cea de la sfarsitul anului trecut, cand statul a refuzat oferta de preluare a National Bank of Greece de 560 milioane de euro. Pe de alta parte, parerea lui  Ghetea despre privatizare este putin diferita de cea a ministrului. Presedintele CEC declara ca privatizarea nu trebuie reluata in urmatorii doi ani, cel putin pana in 2009, cand ar trebui sa se finalizeze proiectul legat de modernizarea si eficientizarea bancii.

Cu alte cuvinte, Ministerul Finantelor a angajat o noua conducere la CEC, care si-a planificat o strategie pe 4 ani, insa nu poate sa spuna cu siguranta ca va mai fi actionar majoritar al bancii si anul viitor. In aceste conditii, nu este clar ce se va alege de planul noii conduceri a CEC de a transforma banca in „liderul pentru operatiunile bancare desfasurate de populatia si IMM-urile din orasele cu mai putin de 50.000 de locuitori”. Anul viitor, de exemplu, Ministerul Finantelor ar putea hotara si reusi sa vanda banca, iar viitorul strategiei si al conducerii in conditiile unui nou actionariat ar fi incerte.

Bogdan Popescu
bogdan.popescu@bankingnews.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos