Visa Europe avertizeaza Comisia Europeana cu privire la reforma sistemului cardurilor

Visa Europe avertizeaza Comisia Europeana cu privire la reforma sistemului cardurilor

Asociatia emitenta de carti de credit Visa Europe, detinuta de cele 4.500 de banci europene membre, a avertizat, luni, Comisia Europeana impotriva oricarei veleitati pentru reformarea sistemului de functionare actuala a cartilor de credit, relateaza AFP. "Eventuala redeschidere a problemei sistemului comisioanelor interbancare de catre oficialitatile de la Bruxelles, ar fi un pericol pentru spatiul

Asociatia emitenta de carti de credit Visa Europe, detinuta de cele 4.500 de banci europene membre, a avertizat, luni, Comisia Europeana impotriva oricarei veleitati pentru reformarea sistemului de functionare actuala a cartilor de credit, relateaza AFP.

"Eventuala redeschidere a problemei sistemului comisioanelor interbancare de catre oficialitatile de la Bruxelles, ar fi un pericol pentru spatiul european unic de plati (SEPA), care ar urma sa fie instituit in Uniunea Europeana pana in 2010", a spus, luni, la o conferinta de presa, presedintele Visa Europe, Peter Ayliffe.

Comisionul interbancar este suma platita de catre institutia bancara cu care opereaza comerciantul catre cea cu care lucreaza clientul, atunci cand are loc o plata. Cuantumul lui este hotarat in avans de catre toate bancile care fac parte din sistem.

Comisarul european pentru concurenta, Neelie Kroes a denuntat, in aprilie anul trecut, profiturile "scandaloase" obtinute pe baza cartilor de credit si a criticat mai ales sistemul comisioanelor. La 31 ianuarie 2007, Kroes va publica un raport nou, de aceasta data definitv, in care se face bilantul unei perioade de un an si jumatate al unei anchete de mare anvergura.

Cu 15 zile inainte de aceasta data, asociatia Visa Europe se teme ca nu cumva Neelie Kroes sa vrea sa suspende comisioanele interbancare. Temerea este cu atat mai justificata cu cat in iunie 2006 comisarul a criticat deja Mastercard, rivalul Visa pe piata lumii, pentru comisioanele interbancare transfrontaliere pe care le considera prea mari.

"Comisia nu trebuie decat sa urmareasca exemplul Australiei, tara in care comisioanele interbancare au fost reduse pana la un nivel nerentabil pentru banci", a spus luni Peter Ayliffe, citat de AFP. Consecinta acestei masuri, potrivit opiniei lui Ayliffe, este cresterea costurilor pentru clientul final, deoarece "bancile emitente de carti de credit ar trebui sa isi recupereze costurile intr-o forma sau alta".

Comisia Europeana a inaintat un set de propuneri pentru reducerea semnificativa a costurilor tranzactiilor bancare in Uniunea Europeana (UE), potrivit unui articol aparut in editia din 3 iulie 2006 a cotidianului The Sofia Echo.

 

Comisia Europeana considera ca se pot economisi intre 50 si 100 de miliarde de euro pe an, prin crearea unei zone unice de plati in Uniunea Europeana. Scopul crearii acestei zone este ca platile intre tari diferite sa fie la fel de rapide, ieftine si sigure ca si platile efectuate in interiorul tarilor membre, a precizat Sofia Echo. Deocamdata, fiecare tara are propriile reglementari ale tranzactiilor, iar costul anual al platilor trans-frontaliere se situeaza intre 2 si 3% din PIB. Comisia Europeana a propus o directiva, denumita "Noul Cadru Legal", care ar putea liberaliza piata platilor si ar putea duce la o standardizare a serviciilor bancare si la o mai buna protectie a consumatorilor europeni. Astazi, in tarile europene, costul anual al serviciilor bancare de baza pentru o persoana variaza intre 34 si 252 de euro, au calculat expertii Comisiei Europene.

 

Pentru a corecta neajunsurile create de diferentele intre sistemele bancare ale tarilor europene, Comisia Europeana a creat Spatiul Unic European de Plati (SEPA), care cuprinde deocamdata tarile din zona euro. SEPA se implementeaza in etape pana in 2010 si presupune ca fiecare client dintr-o tara membra va plati acelasi tarif pentru acelasi serviciu bancar utilizat, indiferent daca este vorba despre plata prin card, transfer bancar sau credit, potrivit Sofia Echo. Proiectul SEPA este unul la scara foarte mare, deoarece este prevazut sa cuprinda un spatiu geografic cu o populatie de 450 de milioane de locuitori, adica, in afara de cele 12 tari membre, plus Marea Britanie, Danemarca si Suedia, care au adoptat deja regulile SEPA, vor fi integrate cele zece tari intrate in UE in 2004, dar si Romania, Bulgaria, noi membre ale Uniunii Europene si Croatia si Turcia, care sunt tari candidate

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos