credius.ro

VISA anunta regiuni impanzite de carduri inteligente

30 mai 2006

Romania avea 5,015 carduri Visa cu cip la sfarsitul primului trimestru din 2006, emise de ProCredit Bank.

Piata de carduri cu cip Visa continua sa creasca in regiunea Visa CEMEA, din care face parte si Romania. La sfarsitul primului trimestru din 2006, bancile membre Visa din CEMEA au emis 4,7 milioane de carduri cu cip, reprezentand 5,5% din totalul de carduri emise. 14% din totalul bancilor emitente au trecut deja la tehnologia cipului, 93 de banci fiind certificate pentru emiterea de carduri cu cip.

Pe partea de acceptare, sunt 198.600 de terminale care acceptacarduri cu cip in regiunea CEMEA. Din totalul de banci membre Visa, 91 de banci sunt certificate pentru instalarea de POS-uri acceptatoare de carduri cu cip – 45% din bancile acceptatoare, in timp ce 58 de banci sunt certificate pentru acceptarea de carduri cu cip la bancomate - 9% din bancile acceptatoare.

Romania a migrat catre tehnologia cipului anul trecut, BCR fiind prima bancacare acceptacarduri Visa cu cip, iar ProCredit Bank fiind prima bancacare emite carduri Visa cu cip.

“Continuarea procesului de migrare catre tehnologia cipului va contribui la alinierea Romaniei la alte piete mai avansate, care sunt deja membre UE, si va oferi o protectie sporitaimpotriva fraudei”, spune Catalin Cretu, Vicepresedinte, Visa International CEMEA.

in timp ce Romania este incaintr-o fazainitiala(sub 5% din segmentul de acceptare si emitere), Bulgaria a castigat teren pe nivelul de acceptare. in prezent, 37% din tranzactiile la comercianti sunt acceptate prin POS-uri adaptate pentru tehnologia cipului. Alte tari din regiune inregistreazaun progres constant. 8% din cardurile Visa din Albania au cip incorporat, 4% din Bosnia & Hertegovina, 10% din Croatia, 4% din Macedonia si 13% din Serbia & Muntenegru.

ProCredit Bank este prima bancadin Romania care a emis carduri Visa cu cip. La finalul primului trimestru din 2006, banca a raportat emiterea a 5,015 de carduri cu cip, atat Visa Electron cat si Visa Business Electron. “Numarul acestora este asteptat sacreascain mod sustinut in perioada urmatoare, la finalul primului trimestru din 2006 existand deja 3,687 de clienti aditionali care au solicitat emiterea unui card cu cip”, declaraIlinca Rosetti, Director Executiv Retail, ProCredit Bank.

Tehnologia cipului inseamnatranzactii mai sigure, derulate mai rapid si o gamaintreagade servicii pe acelasi card. Tehnologia bazatape cip este foarte flexibilasi nu se limiteazadoar la functia de plata. Cardurile cu cip contin caracteristici de securitate performante cum ar fi incriptarea de date, pentru a impiedica utilizarea neautorizataa cardului; astfel, cardul devine mai putin vulnerabil la fraudasi mai dificil de contrafacut. De asemenea, cardurile sunt protejate de un numar personal de identificare (codul PIN), cunoscut doar de detinatorul cardului respectiv. Tranzactiile pot fi autorizate si offline, se deruleazaintr-un interval de timp mai scurt si oferaclientilor servicii mai bune.

“Suntem in discutii cu un numar de banci membre Visa pentru upgradarea bancomatelor si POS-urilor de la comercianti si ne asteptam ca reteaua de acceptare a cardurilor cu cip sa creasca in urmatorii ani. Este important sa se formeze in primul rand o retea de acceptare puternica pentru a inlesni o tranzitie de succes catre emiterea pe scara larga. Obiectivul nostru este sa finalizam migrarea completa a tuturor bancilor membre si comerciantilor, nu doar in Romania, dar in toatalumea”, a adaugat Catalin Cretu.

Pana cand toata lumea nu a finalizat migrarea catre cip, cardurile cu cip vor continua saaibabanda magnetica. Aceasta va asigura ca toate cardurile Visa sacontinue safie acceptate peste tot, panala migrarea completaspre cip. Asadar, aceste carduri pot fi folosite la toate bancomatele si comerciantii, fie caacceptasau nu cipul, atat in Romania cat si in strainatate.

Despre Visa International
Visa International este un parteneriat dintre 21.000 de banci membre. Aceste banci au emis peste un miliard de carduri Visa in toatalumea, pe care se tranzactioneaza4 mii de miliarde USD pe an, in peste 150 de tari.

Rolul Visa este sa ofere solutii de plata bancilor membre, astfel incat acestea sa poata sa emita carduri Visa si sa proceseze tranzactiile la comercianti prin carduri Visa. Produsele Visa emise de banci sunt mai sigure, mai convenabile si mai eficiente decat numerarul. in plus, acestea ajutala bancarizarea populatiei si la cresterea fondurilor disponibile pentru imprumuturi comerciale, motorul unei economii in dezvoltare.

Visa este o asociatie care uneste detinatorii de carduri, comerciantii si institutiile financiare membre prin cea mai mare retea de plati electronice din lume. Acordand o atentie sporitapietelor locale, Visa oferacele mai sigure si de incredere cai de a plati si a primi plati, stimuland cresterea si generand oportunitati, posibilitate de a alege si inovatie.

 

redactia@ bankingnews.ro

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro