Vin vremuri grele pentru moneda nationala

Vin vremuri grele pentru moneda nationala

Cursul de schimb va urca pana la 4,5 lei/euro în urmatoarele 6 luni, dar ulterior leul va intra pe o tendinta de apreciere, pentru ca, în alte 6 luni, sa recupereze din pierderi pana la 4,15 unitati/euro, considera analistii ING în ultimul raport asupra evolutiei valutelor, publicat luni. Astfel, peste o luna, cursul de schimb

Cursul de schimb va urca pana la 4,5 lei/euro în urmatoarele 6 luni, dar ulterior leul va intra pe o tendinta de apreciere, pentru ca, în alte 6 luni, sa recupereze din pierderi pana la 4,15 unitati/euro, considera analistii ING în ultimul raport asupra evolutiei valutelor, publicat luni. Astfel, peste o luna, cursul de schimb se va situa la 4,25 unitati/euro, pentru ca, în 3 luni, sa urce pana la 4,30 lei/euro.

"Pe termen scurt, orice stire negativa va avea un impact minim asupra monedei locale, luand în calcul determinarea BNR de a mentine cursul de schimb stabil", se arata în raportul citat. La urmatoarea sedinta de politica monetara, de la finalul lunii iunie, Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea coborî dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale, la 9%, dar analistii ING se asteapta ca decizia sa aiba un impact redus asupra cursului de schimb, miscarea fiind în ton cu asteptarile pietei.

Totodata, raportul sustine ca banca centrala va continua sa relaxeze politica monetara prin dobanda cheie si în luna august, cand va opera o noua reducere. Cotatiile minime pentru leu vor fi atinse în jumatate de an, în opinia analistilor ING, care prognozeaza un curs de schimb maxim de 4,5 lei/euro la finalul acestui an.

"Riscurile fata de vanzarea puternica a leului catre finalul acestui an si/sau la începutul lui 2010 sunt destul de ridicate. Primul raport din cadrul programului FMI (Fondului Monetar International, n.r.) trebuie sa aiba loc pana pe 15 septembrie si nu ridica riscuri reale (bazat pe tintele din luna iunie). Cu toate acestea, riscurile sunt mai ridicate penru evaluarile din decembrie si martie, dupa ce ar putea aparea probleme atat în ce priveste deficitul bugetar, cat si inflatia", sustin analistii ING.

Cu toate acestea, cursul de schimb va începe sa coboare de la începutul lui 2010, iar în termen de 12 luni, leul se va aprecia pana la 4,15 unitati/euro, mai spun analistii ING. Leul s-a depreciat de la începutul acestui an cu aproape 5,3%, ultimul curs de referinta afisat de BNR fiind de 4,1963 lei/euro. Pana în prezent, cel mai ridicat curs de schimb s-a înregistrat pe 22 ianuarie 2009, de 4,3127 lei/euro. 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos