credius.ro

Viitorul suna bine in economisire-creditare. In prezent suntem pe ultimul loc

8 decembrie 2011

Asociatia Bancilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR) doreste ca rata de penetrare a sistemului de economisire-creditare cu opt puncte procentuale pâna in 2015, la 10%, in conditiile in care România se afla pe ultimul loc din Europa la acest capitol. Sistemul de economisire-creditare are in România o rata de penetrare de 2%, in timp ce in Ungaria rata este de 13%, in Croatia de 22%, iar in Slovacia de 22%. Cea mai mare rata se inregistreaza in Austria (65%), urmata de Cehia (54%) si Germania (37%).

"România este ultima pe harta Europei in ceea ce priveste sistemul de economisire-creditare, cu o rata de penetrare de 2%. Pe termen mediu, Asociatia Bancilor pentru Domeniul Locativ isi propune sa creasca rata pâna la 10%. Asta inseamna ca pâna in 2015 unul din zece cetateni sa aiba un contract de economisire-creditare", a declarat Aurelia Cionga, vicepresedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte, parte din ABDLR, la conferinta "Romania Construct Forum", organizata de MEDIAFAX.

Prezent la eveniment, secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Eugen Curteanu a spus ca topul prezentat de Aurelia Cionga nu a luat in calcul faptul ca sistemul a fost introdus in România in 2004, in timp ce alte state functioneaza de 80 de ani.

"in România gradul de penetrare este de 2%, dar este in crestere. tarile amintite au o experienta de 80 de ani, iar noi nici cei sapte ani de acasa nu-i avem in privinta sistemului. E important ca România se afla pe harta sistemului, care traditional apartine tarilor nordice. in schimb, Spania si Italia nu se afla pe harta", a afirmat Curteanu.

Produsele de economisire-creditare presupun combinarea unei etape de economisire cu una de creditare. Clientii trebuie sa economiseasca o perioada de timp, dupa care pot obtine credite.

Creditele obtinute pot fi folosite doar pentru imbunatatirea domeniului locativ - renovare, modernizare, extindere, contructie sau cumparare de locuinte.

Statul acorda anual o prima de 25% din valoarea economisita in scop locativ de catre clientii celor doua banci care activeaza pe segmentul de economire-creditare din România, respectiv Raiffeisen Banca pentru Locuinte si BCR Banca pentru Locuinte, in limita a 250 de euro.

ABDLR a fost infiintata in 2007 de Raiffeisen Banca pentru Locuinte si HVB Banca pentru Locuinte, care au fuzionat un an mai târziu. in prezent, asociatia este constituita din Raiffeisen BPL si BCR Banca pentru Locuinte.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro