credius.ro

Veniturile, cea mai importanta piedica in calea contractarii unui credit ipotecar

30 octombrie 2006

Una dintre cele mai importante mize si vector de crestere pentru bancile romanesti, creditul ipotecar, nu are dinamica pe care multi bancheri si specialisti o prognozau. Cu alte cuvinte, acest tip de credit nu se vinde asa de bine pe cat se astepta. Trecand peste motivele macroeconomice si cele legate de oferta de pe piata imobiliara si cea bancara, cauzele acestei evolutii incetinite a creditului ipotecar trebuie identificate la nivelul clientului. Acela care, dintr-un motiv sau altul, nu se califica pentru contractarea unui credit pentru locuinta.

In acest sens, Banking News a realizat un sondaj in randul vizitatorilor sai, prin intermediul caruia a incercat sa afle care este continuarea propozitiei „Nu pot sa iau un credit ipotecar pentru ca...” in viziunea acestora. Studiul a fost realizat pe baza a 835 de voturi inregistrate pe pagina www.bankingnews.ro.

Dupa cum era de asteptat, banii sunt marea problema a celor interesati de un credit ipotecar. 34% din votanti au indicat veniturile prea mici drept cauza a incapacitatii de a contracta un astfel de imprumut. De asemenea, un procent ridicat dintre acestia (21%) spun  ca nu pot sa ia un imprumut pentru locuinta deoarece nu detin suma necesara avansului. Potrivit normelor Bancii Nationale, acesta trebuie sa reprezinte 25% din locuinta achizitionata.

O alta problema indicata de cei care au raspuns in sondajul Banking News este faptul ca nu sunt inregistrati la Fisc decat cu o parte din sumele pe care le castiga. Aceste venituri legale nu le permit sa se califice pentru creditul dorit, desi, de cele mai multe ori este posibil ca sumele castigate in realitate sa fie indestulatoare pentru contractarea imprumutului. In aceasta situatie se afla 16% din respondenti.

Avantul creditului de consum a generat un alt gen de cauze pentru care o persoana nu poate sa contracteze un credit ipotecar. 12% din votanti au declarat ca nu pot sa ia un astfel de imprumut intrucat au deja prea multe alte credite. In conditiile contractarii unui nou credit, acestia ar depasi limita de 40% impusa de BNR pentru raportul dintre ratele lunare ale creditelor (de consum si ipotecare) si venituri. Incepand de pe 23 octombrie insa, BNR a impus restrictii noi in aceasta privinta, prin introducerea finantarilor acordate de institutiile financiare nebancare (societati de leasing si de credit de consum) in categoria creditelor de consum si obligativitatea evaluarii capacitatii de rambursare a clientului prin luarea in calcul a costului total al imprumutului (dobanda, principal, taxe si comisioane).

In ceea ce priveste ofertele de credite ipotecare ale bancilor din Romania, 9% din cei care au votat considera ca acest tip de imprumut are costuri prea mari. Un numar apropiat de respondenti (8%) au indicat faptul ca sunt inregistrati ca rau-platnici la Biroul de Credit, motiv pentru care nu pot contracta un imprumut pentru locuinta.

 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro