Veniturile bancherilor de top nu sunt afectate de criza subprime

Veniturile bancherilor de top nu sunt afectate de criza subprime

Criza subprime a generat pierderi uriase la nivelul marilor banci, in special cele americane, fiind resimtita in pietele financiare de pe tot globul. Cateva exemple vorbesc de la sine: Merrill Lynch a contabilizat 10 miliarde dolari, Citi tot 10, iar Morgan Stanley peste 9 miliarde dolari. Dan Popa de la Business Standard face pe blogul

Criza subprime a generat pierderi uriase la nivelul marilor banci, in special cele americane, fiind resimtita in pietele financiare de pe tot globul. Cateva exemple vorbesc de la sine: Merrill Lynch a contabilizat 10 miliarde dolari, Citi tot 10, iar Morgan Stanley peste 9 miliarde dolari. Dan Popa de la Business Standard face pe blogul sau un rezumat al acestor pierderi.

Cu toate acestea, membrii managementului de top al unora dintre aceste banci nu par sa resimta si ei criza din punct de vedere financiar. Astfel, directorul executiv al celor de la Merrill Lynch s-a despartit de banca in octombrie anul trecut si a primit un bonus de 160 milioane dolari, la finalul unei perioade in care banca a raportat una dintre cele mai mari pierderi din ultimii ani, din cauza expunerii pe piata subprime. De asemenea, Morgan Stanley si-a modificat in toamna anului trecut schema de compensare a angajatilor, adaugand milioane in plus la bonusurile traderilor si bancherilor de top, cresterea fiind estimata la 18%.

Situatia este comentata pe larg in presa din Occident. Practic, este vorba despre recompensarea managerilor cu milioane de dolari, dupa ce deciziile lor au adus unele dintre cele mai mari pierderi din ultimii ani. Consultantul Chris Skinner abordeaza problema sub un titlu mai mult decat interesant, „Bankers are overpaid, greedy pigs”, in care trece in revista faptele si opiniile generate pe tema recompensarii exagerate a bancherilor. In Financial Times, editorialistul Martin Wolf a initiat o intreaga campanie impotriva bancilor si bancherilor si propune in cel mai recent articol reglementarea sistemelor de recompensare a acestora din urma.

Situatia contradictorie creata de pierderilor bancilor, pe de o parte, si recompensele exagerat de mari pe care le primesc unii bancheri este sintetizata foarte bine de Chris Skinner in articolul sau: „Chiar si David Beckham ar fi contrariat de ideea de a fi platit cu 160 milioane de dolari pentru ca si-a condus echipa catre retrogradare sau pierderea campionatului”.

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos