credius.ro

Vasilescu: bancile trebuie sa scada cheltuielile de subzistenta din venit la creditare

15 martie 2007

Regulamentul bancii centrale cu privire la creditare spune ca bancile trebuie sa stabileasca venitul net, iar din acesta trebuie sa scada cheltuielile de subzistenta, inainte de a acorda un credit, a declarat, miercuri, la The Money Channel, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Reprezentantul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a infirmat zvonul conform caruia nu s-ar elimina total restrictiile in privinta creditarii si ar putea fi introduse norme suplimentare, care tin cont de veniturile efective ale celor ce solicita un credit si a tinut sa precizeze ca in regulamentul care a fost dat publicitatii se spune foarte limpede faptul ca "toate socotelile pe care si le fac bancile se por efectua dupa ce in prealabil au facut doua scaderi". Consilierul guvernatorului Mugur Isarescu a explicat ca bancile "stabilesc venitul net, iar din venitul net trebuie sa scada cheltuielile de subzistenta".

Potrivit lui Adrian Vasilescu este normal sa se procedeze asa, "pentru ca daca o banca se trezeste in situatia sa nu i se ramburseze un credit, porneste actiunea de executare silita" si a explicat ca in acest caz, potrivit codului de procedura civila (care va ramane neschimbat), indiferent cat are de returnat cel ce s-a imprumutat, banca nu-i poate lua mai mult de jumatate din venit, pentru ca este obligata sa-i lase acestuia cheltuielile de subzistenta si cheltuielile pentru platile facturilor.

"Astfel - spune Vasilescu - atunci cand banca stabileste cui imprumuta si cu cat imprumuta, sa faca doua operatiuni de scadere". Dintre acestea, cea mai importanta este scaderea cheltuielilor de subzistenta interpretate in drept in functie de criteriul lingvistic, logic si cel istoric, spune Vasilescu. El a precizat ca este o practica europeana de protectie a clientilor bancilor, de a se stabili minimul necesar cheltuielilor cu alimentele, plata intretinerii si alte cheltuieli curente pe care banca nu poate sa le execute silit.

Date fiind aceste criterii, consilierul guvernatoului Isarescu a declarat ca "fiecare banca va stabili categorii de clientela si pentru fiecare categorie de clientela va stabili cuantumuri, pentru ca nu toti (n.r. clientii) au aceleasi venituri si nu toti cheltuiesc la fel".

Adrian Vasilescu a spus de asemenea ca pentru a veni in ajutorul bancilor, "Directia de Supraveghere a Bancii Centrale va avea un ghid, care se numeste „Cele mai bune parctici in materie si astea sunt normal, practicile europene". Acest ghid explica faptul ca in sistemul european problema este supraindatorarea populatiei, privita sub aspectul unei probleme sociale, nu sub forma unui risc de stabilitate financiara. "Deci Uniunea Europeana cere foarte limpede sa nu se ajunga sa fie pusa populatia intr-o problema sociala grava de supraindatorare", a concluzionat Voiculescu.

Potrivit consilierului BNR, avand in vedere spiritul normelor care pleaca de la problema sociala, este de dorit sa nu se creeze o astfel de situatie, deoarece banca nu-l poate pune pe om in situatia de a garanta cu casa cand el nu poate plati. Asta ar insemna, spune consilierul guvernatorului, ca in faza urmatoare, banca sa-i vana casa, sa-l lase in strada.

Sursa: NewsIn

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro