Vasilescu: Bancile mentin dobanzile sus pe seama competitiei intre ele, nu au format un cartel

Vasilescu: Bancile mentin dobanzile sus pe seama competitiei intre ele, nu au format un cartel

Bancile mentin dobanzile la un nivel ridicat printr-un fenomen de piata, care le determina sa isi alinieze ofertele pentru a ramane competitive, considera consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu, adaugand ca nu crede ca bancile s-au inteles intre ele, cum suspecteaza Consiliul Concurentei. "Am auzit ca bancile ar fi invinuite de Consiliul Concurentei ca au facut

Bancile mentin dobanzile la un nivel ridicat printr-un fenomen de piata, care le determina sa isi alinieze ofertele pentru a ramane competitive, considera consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu, adaugand ca nu crede ca bancile s-au inteles intre ele, cum suspecteaza Consiliul Concurentei.

"Am auzit ca bancile ar fi invinuite de Consiliul Concurentei ca au facut cartel, ca s-au inteles in privinta dobanzilor. Cred ca se insala. Exista in economie un fenomen foarte interesant, care se numeste simpatia preturilor. Cand anumite preturi urca, devin simpatice, determina cresteri si in alte domenii. Daca o banca urca dobanda la depozite, celelalte se vor repezi sa faca acelasi lucru, nu prin intelegere, ci printr-un fenomen de piata", a explicat Vasilescu.

El a completat ca BNR nu are prerogative in privinta concurentei intre banci, acestea fiind transferate in intregime Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC).

Pe de alta parte, consilierul guvernatorului BNR a completat ca banca centrala si-a exprimat in repetate randuri ingrijorarea in privinta dobanzilor mari pe care bancile le practica la depozite, punand astfel presiune si pe dobanzile la credite.

"Dobanzile la pasive au tot urcat. BNR nu intervine in concurenta dintre banci, dar s-a aliniat vocilor din economie, care au semnalat un proces periculos in aceasta urcare", a spus Vasilescu.

Reprezentantul BNR a afirmat ca, de regula, dobanzile la depozite trebuie sa se plaseze sub dobanda de politica monetara, care in prezent se plaseaza in Romania la 9,5% pe an.

"Atunci cand dobanda de politica monetara a coborat la 9,5%, dobanzile la pasive trebuie sa fie, de regula, sub acest nivel. Iti doresti intr-o tara ca mecanismul sa functioneze, dobanzile trebuie sa fie sub acest nivel. Exista o presiune sociala pe banci in momentul de fata. Atunci cand vrem sa vedem cum se misca dobanzile pentru active, pe care banca le primeste pentru credite, trebuie sa ne uitam la dobanzile pentru depozite. Avem nevoie de un echilibru intre dobanzile pasive", a mai spus Vasilescu.

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat marti ca exista o investigatie in curs a institutiei pe piata bancara, inceputa in luna octombrie a anului trecut, deschisa pentru a stabili daca exista intelegeri privind stabilirea nivelului dobanzilor.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos