Vara asta bancile te indeamna sa-ti cumperi casa pe credit

Vara asta bancile te indeamna sa-ti cumperi casa pe credit

Desi vara este prin definitie un anotimp al vacantelor, aceste luni toride ale lui 2007 sunt prielnice pentru contractarea unui imprumut destinat achizitiei unei locuinte. Bancile deruleaza in aceasta perioada o serie de campanii promotionale atat pentru creditele imobiliare / ipotecare, cat si pentru cele de nevoi personale garantate cu ipoteca, produse care se preteaza

Desi vara este prin definitie un anotimp al vacantelor, aceste luni toride ale lui 2007 sunt prielnice pentru contractarea unui imprumut destinat achizitiei unei locuinte. Bancile deruleaza in aceasta perioada o serie de campanii promotionale atat pentru creditele imobiliare / ipotecare, cat si pentru cele de nevoi personale garantate cu ipoteca, produse care se preteaza foarte bine pentru achizitia unui imobil, datorita valorii si perioadei de acordare ridicate. De asemenea, la inceputul verii cateva dintre cele mai importante banci de pe segmentul de retail au primit aprobarea Bancii Nationale pentru normele proprii de creditare, ceea ce le-a permis sa ofere credite cu avans redus sau chiar zero si cu grad de indatorare de pana la 60-70% din venitul solicitantului.

Una dintre campioana promotiilor din aceasta vara pentru imprumuturile de mare valoare este Raiffeisen Bank, in prim plan fiind creditele in lei si franci elvetieni. Pentru creditele imobiliare si de nevoi personale cu ipoteca in lei, promotia derulandu-se pana la 30 septembrie, in timp ce promotia pentru franci elventieni este valabila pana la sfarsitul anului. Ambele campanii vizeaza dobanda, cele doua tipuri de credite avans in timpul promotiei dobanzi reduse, valabile insa numai in primul an. Pentru credite in franci elvetieni contractate pana la sfarsitul anului, dobanda fixa din primul an este de 3,9% in cazul imprumutului pentru locuinta si de 4,9% pentru imprumutul de nevoi garantat cu ipoteca. In cazul creditelor in moneda nationala, dobanda este de numai 5,5% pentru imprumuturile ipotecare si 6% pentru cele de nevoi cu garantii imobiliare. Trebuie subliniat insa faptul ca aceste valori foarte mici ale dobanzii sunt departe de realitate, ele fiind valabile numai un an, in conditiile in care durata maxim a unor astfel de credite este de 30 de ani, iar dupa perioada promotionala ele revin la valorile pietei, cu cateva puncte procentuale mai mari.

La maghiarii de la OTP Bank, unul dintre produsele-vedeta din aceasta vara este creditul de nevoi personale garantat cu ipoteca, varianta in franci elvetieni beneficiind de o dobanda redusa pana la sfarsitul lui august. Aceasta este de doar 5,7%, insa, in comparatie cu promotia Raiffeisen, dobanda nu este valabila numai 12 luni, ci este variabila. Creditul se acorda pe maxim 30 de ani si in limita a 75% din valoarea locuintei ipotecate. Un nivel de dobanda asemanator practica si ABN Amro in cadrul campaniei de promovare pentru creditul ipotecar in euro. Astfel, pentru imprumuturile contractate in perioada 1 iulie – 30 septembrie 2007, dobanda este de 5,75%, valabila insa numai in primul an.

Cei de la Volksbank au ales sa continua si in lunile fierbinti ale anului (pana la 30 septembrie), promotia demarata la inceputul anului pentru credite in lei de valori ridicate. Astfel, atat imprumuturile imobiliare, cat si cele nevoi personale cu ipoteca beneficiaza pana la sfarsitul lunii a noua de o dobanda de 5,95%, fixa pe toate perioada creditului. De asemenea, banca a inceput de luna aceasta sa acorde credite ‘relaxate’, care permit solicitantilor cu venituri peste medie sa contracteze imprumuturi de valori mai mari. Astfel, limita de indatorare pentru noile produse de creditare incepe de la 45% pentru cei cu venituri sub 350 euro si ajunge la 65% pentru cei care castiga mai mult de 1.250 euro pe luna. De asemenea, banca ofera posibilitatea contractarii de credite imobiliare fara avans, insa numai pentru clientii cu venituri mai mari de 2.250 de euro.

Volksbank este ultima banca care a primit avizul BNR pentru normele de creditare. De la sfarsitul lunii mai si inceputul verii, alte 3 banci mari au primit aprobarea BNR de a incepe vanzarea de credite ‘relaxate’. Este vorba de Alpha Bank, care a fost si prima banca ce a introdus pe piata astfel de produse, BRD si BCR. Atat Alpha, cat si BRD ofera clientilor posibilitatea de a contracta credite fara avans, cele mai importante conditii fiind legate de garantii, in timp ce BCR a decis sa sa amane aceasta decizie pana la o anumita stabilizare a pietei imobiliare. In ceea ce priveste capacitatea de indatorare, aceasta a crescut pana la 65% din venitul net elibil la BCR si Alpha Bank, in timp ce limita superioara este chiar mai mare la BRD, de 70%, intrucat banca furnizeaza informatii pozitive in Biroul de Credit. 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos