Vara aceasta se poarta creditul in valuta

Vara aceasta se poarta creditul in valuta

Preferintele populatiei pentru creditele in valuta au devenit tot mai accentuate in luna iulie. Ca atare, imprumuturile in valuta acordate persoanelor fizice au inregistrat un ritm de crestere anual de 87%, aproape de doua ori mai rapid decat cel al componentei in lei, care a urcat fata de iulie 2006 cu 48,4%. Este cea mai

Preferintele populatiei pentru creditele in valuta au devenit tot mai accentuate in luna iulie. Ca atare, imprumuturile in valuta acordate persoanelor fizice au inregistrat un ritm de crestere anual de 87%, aproape de doua ori mai rapid decat cel al componentei in lei, care a urcat fata de iulie 2006 cu 48,4%. Este cea mai mare diferenta dintre ritmurile de crestere ale celor doua componente din anul acesta. Privind evolutia de la inceputul anului, observam ca imprumuturile in lei ale populatiei urca tot mai incet luna de luna, dupa ce in ianuarie ritmul anual de crestere era de 88,6%. In acelasi timp creditele in valuta se afla pe un tren ascendent, desi in cele 7 luni a inregistrat unele fluctuatii.

Avansul lunar al imprumuturilor in valuta contractate de romani a inregistrat si el un nivel record, urcand cu 12% fata de iunie 2007. In aceeasi perioada, creditele in lei au crescut cu numai 3,6%. Volumul creditului in valuta acordat populatiei a ajuns la aproape 29 miliarde lei, in timp ce componenta in valuta a fost de 23,6 miliarde lei.

Aceste evolutii coincid cu perioada in care mai multe banci au inceput sa acorde credite dupa noile norme, cu grad de indatorare de pana la 70% si avans redus. Cea mai mare banca din Romania, BCR, a inceput sa acorde astfel de credite relaxate in ultimele zile ale lui iunie, in timp ce un alt jucator puternic pe retail, Volksbank, a acordat primele credite ‘relaxate’ de la 1 iulie. Anterior, locul 2 pe piata bancara, BRD demarase creditarea dupa norme proprii (inceputul lui iunie), iar un alt jucator de top 10 facuse acest lucru inca de la jumatatea lui mai.

Tendintele se pastreaza si la nivelul creditului neguvernamental total. Astfel, componenta in lei a urcat in iulie cu 37,3% in termeni reali, in timp ce pe partea de valuta cresterea, exprimata in euro, este de 67,1%. Fata de luna iunie, avansul creditului in lei a fost de 2,6 in termeni reali, ajungand la 58,8 miliarde lei, in timp ce imprumuturile au urcat cu 7,7% exprimate in lei sau cu 6,9% daca se raporteaza in euro, pana la 55,8 miliarde lei. Creditul neguvernamental era la sfarsitul lunii iulie de 114,6 miliarde lei, in crestere cu 5,2% (4,9% in termeni reali) fata de iunie 2007 si cu 46% (40,4% in termeni reali) fata de iulie 2006.

Ritmurile anuale de crestere ale creditului neguvernamental in lei si valuta (in termeni reali)

Luna
Credit lei
Credit valuta
Ianuarie
59,7%
47,1%
Februarie

58,2%

50,2%
Martie
52,9%
54,2%
Aprilie
49,2%
56,9%
Mai
44,8%
59,8%
Iunie
40,5%
62,4%
Iulie
37,3%
67,1%

 
Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos