Vanilie cu gust amar pentru Societe Generale

Vanilie cu gust amar pentru Societe Generale

Cum se ajunge la una dintre cele mai mari fraude din istorie? Nu e nevoie de oameni cu putere in organizatie si nici de instrumente complexe. Este de ajuns un om de la baza ierarhiei unei companii, unul dintre multi, si instrumente financiare simple. Astfel de elemente au stat la baza pierderilor de 4,9 miliarde

Cum se ajunge la una dintre cele mai mari fraude din istorie? Nu e nevoie de oameni cu putere in organizatie si nici de instrumente complexe. Este de ajuns un om de la baza ierarhiei unei companii, unul dintre multi, si instrumente financiare simple. Astfel de elemente au stat la baza pierderilor de 4,9 miliarde de euro raportate de Societe Generale ieri. Responsabil de aceasta frauda este un trader de la birourile bancii din Paris, pe numele lui Jerome Kerviel, dupa cum dezvaluie agentiile de presa. “Se ocupa de plasamente relativ mici. Se situa undeva in partea de jos a ierarhiei”, spune Daniel Bouton, presedintele Societe Generale. Surse din banca spun despre Kerviel ca nu era deloc o ‘vedeta’ printre traderi, iar salariul si bonusurile pe care le castiga anual insumau sub 100.000 euro.

Cu toate acestea, actiunile lui au cauzat o frauda “exceptionala prin marimea si natura sa”, dupa cum se exprima cei de la SocGen, de patru ori mai mare decat cea care a dus la falimentul bancii britanice Barings. Traderul se ocupa cu dealuri de titluri futures la bursele europene, denumite in piata “plain vanilla” si fiind unele dintre cele mai simple instrumente financiare. El si-a depasit atributiile si a efectuat plasamente peste limita admisa pe tranzactiile la termen legate de principalii indici bursieri din Europa. Traderul a reusit sa ascunda aceste operatiuni printr-o schema laborioasa de tranzactii fictive, ajutat de cunostintele sale solide in domeniul controlului financiar. Acesta muncise timp de trei ani, din 2005, in cadrul departamentului administrativ al bancii. “Este vorba despre un singura persoana, care a dezvoltat o retea ascunsa in interiorul Societe Generale, utilizand instrumentele bancii, si care a avut inteligenta sa eludeze procedurile de control”, explica presedintele bancii.

Anuntul bancii de ieri referitor la aceasta frauda a fost insotit de un altul, ce vorbeste despre o alta pierdere, de data aceasta mai mica, de 2 miliarde euro, generata expunerile pe piata subprime. Pentru a echilibra aceste pierderi de 7 miliarde euro, SocGen si-a majorat capitalul cu 5,5 miliarde euro, suma fiind subscrisa de bancile americane JP Morgan si Morgan Stanley. De asemenea, SocGen a anuntat ca va inregistra la sfarsitul anului un profit de 600-800 milioane de euro, in scadere fata de 5,2 miliarde euro cat inregistrase anul trecut.

“Aceste pierderi vor fi absorbite de Societe General fara probleme”, au declarat oficialii BRD, subsidiara SocGen in Romania, in cadrul unei conferinte de presa convocata “de urgenta”, dupa ce banca franceza a comunicat publicului frauda inregistrata. Acestia arata ca activele SecGen depasesc 1.000 miliarde de euro.

BRD nu este afectata de aceste evenimente inregistrate de banca-mama, Societe Generale, a dat asigurari presedintele Patrick Gelin. “Situatia creata in urma fraudarii Societe Generale nu afecteaza in nici un fel activitatea BRD, atat in ceea ce priveste rentabilitata sa, cat si continuarea strategiei sale de dezvoltare pe piata romaneasca”, se arata in comunicatul BRD. Gelin spune ca problemele SocGen nu vor genera greutati legate de finantare la nivelul BRD, intrucat cea mai mare parte a lichiditatii este asigurata din depozitele clientilor. De asemenea, arata seful BRD, nici profitabilitatea nu va avea de suferit. Nivelul profitului la sfarsitul lui 2007 este in linie cu asteptarile optimiste ale bancii, dupa ce la noua luni a afisat cel mai mare profit din piata bancara romaneasca, de 209 milioane euro. 

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos