Valuta redevine principala moneda de creditare

Valuta redevine principala moneda de creditare

Dupa aproximativ un an si jumatate, soldul creditelor in valuta l-a depasit pe cel al  imprumuturilor in moneda nationala. Potrivit datelor Bancii Nationale pe luna septembrie, valoarea creditului in valuta (exprimat in lei) era de 61,8 miliarde lei, in timp creditul in moneda nationala se cifra la 60,2 miliarde lei. Ultima luna in care finantarile

Dupa aproximativ un an si jumatate, soldul creditelor in valuta l-a depasit pe cel al  imprumuturilor in moneda nationala. Potrivit datelor Bancii Nationale pe luna septembrie, valoarea creditului in valuta (exprimat in lei) era de 61,8 miliarde lei, in timp creditul in moneda nationala se cifra la 60,2 miliarde lei. Ultima luna in care finantarile in valuta detineau o pondere in creditul neguvernamental mai mare decat cele in lei a fost februarie 2006. Pe atunci, soldul imprumuturilor in valuta era de 31,4 miliarde lei, iar cel al creditului in lei era de 30,9 miliarde lei.

Inceputul lui 2006 a marcat revenirea leului in pozitia de principala moneda de creditare, dupa ce BNR a introdus restrictii pentru limitarea finantarilor in valuta – limita de 300% din capitalurile proprii pentru creditele in valuta si cresterea rezervelor minime obligatorii (RMO) pana la 40%. Odata cu aderarea la Uniunea Europeana, BNR a renuntat la prima dintre restrictii (mentinand insa nivelul RMO), ceea ce a determinat revenirea interesului pentru creditele in valuta, mai atractive decat cele in lei datorita costurilor mai mici. Luna martie 2007 a fost perioada in care ritmul de crestere al imprumuturilor in valuta l-a depasit pe cel al creditelor in lei. Astfel, componenta in lei  inregistra un ritm anual de crestere (exprimat in termeni reali) de 52,9%, in timp ce pe valuta ritmul era de 54,2%  (exprimata in euro). Tendinta s-a accentuat in urmatoarele luni, ajungand in luna august ca avansul creditului in valuta sa fie de doua ori mai rapid decat al celui in lei. In ultima luna de vara, ritmul anual de crestere (exprimat in euro) al creditului in valuta a fost de 73,2%, in timp ce cresterea in termeni reali a creditului in moneda nationala a fost de 34,3%. In ceea ce priveste ritmul lunar de crestere, creditul in lei a avansat cu 2,4% (1,6% in termeni reali), in timp ce creditul in valuta exprimat in lei a crescut cu 10,7% (exprimat in euro, a avansat cu 6,9%).

Aceasta evolutie din august a componentei in valuta a creditului neguvernamental se datoreaza in primul rand imprumuturilor acordate populatiei, care au inregistrat cresteri record. Exprimate in lei, creditele in valuta ale persoanelor fizice au crescut cu 14,2% fata de luna trecuta, in timp ce fata de aceeasi perioada a anului trecut s-au dublat. Creditul in valuta al populatiei continua sa inregistreze astfel, pentru a doua luna consecutiva, ritmuri lunare de crestere din doua cifre, dupa ce in iulie avansase cu 12% fata de luna anterioara. Intr-o anumita masura aceste cresteri se datoreaza si evolutiei monedei europene, care s-a apreciat fata de leu in cele doua luni de vara.

In ceea ce priveste creditul neguvernamental pe ansamblu, acesta a avansat in luna august cu 6,5% fata de iunie (5,6% in termeni reali). Fata de luna august 2006, cresterea este de 50,2% (43,1% in termeni reali).

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos