credius.ro

Valuta, in preferintele de economisire ale romanilor

31 octombrie 2006

Dobanzile ridicate oferite de banci pentru depozitele in lei nu mai sunt un argument pentru ca romanii sa economiseasca in moneda nationala. In ultima perioada, acestia s-au reorientat catre valuta. Incepand din primavara, depozitele in valuta ale populatie au inregistrat lunar o crestere superioara celor in lei. Aceasta evolutie culmineaza cu datele inregistrate in luna septembrie, cand depozitele in devize straine ale populatiei au ajuns la 13.730 milioane RON, in crestere cu 35% fata de acceasi perioada a anului trecut si cu 4,2% in comparatie cu luna august. In acelasi timp, economiile in lei s-au cifrat la 18.797 RON, cu 16,2% mai mult fata de septembrie 2005 si 0,4% fata de august 2006.

Baltazar mizeaza in continuare pe leu

Consultantul financiar Bogdan Baltazar apreciaza ca aceasta orientare a economisirii catre valuta tine de o anumita temere a populatiei fata de o anumita devalorizare a leului. „In aceste conditii, oamenii au acceptat sa primeasca dobanzi mai mici, dar sa aiba o anumita siguranta”, explica fostul presedinte BRD. Temerea este insa nejustificata si incorecta, adauga Baltazar, apreciind ca fluctuatiile leului vor continua, insa moneda nationala nu va depasi limita de 3,57 lei pentru un euro. In opinia reputatului consilier, economiile in valuta reprezinta o solutie pentru echilibrarea portofoliului. „Si eu am vreo 10% din banii mei tot in valuta. Dar numai 10%”, declara Bogdan Baltazar.

„Nu putem vorbi de o tendinta”, apreciaza Ionut Dumitru, treasury research manager la Raiffeisen Bank, referindu-se la evolutia de pe piata economisirii. „Daca ne uitam pe cifre, economisirea populatiei este preponderent in lei, depozitele in lei depasindu-le cu mult pe cele in valuta”, precizeaza reprezentantul bancii austriece. 

Ionut Dumitru considera ca evolutia de pe segmentul economisirii ar fi putut fi influentata de cresterea dobanzilor pentru depozitele in euro si dolar, in special cele pentru moneda americana. In acelasi timp insa, bancile au majorat si dobanzile la lei. „Bancile sunt preocupate de a atrage resurse in lei pentru ca a crescut foarte mult creditul in ultima perioada. Prin urmare, bancile sunt nevoite sa plateasca din ce in ce mai mult la depozite”, declara Dumitru. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------
IN ATENTIA PROPRIETARILOR DE MAGAZINE VIRTUALE
In cursul lunii noiembrie a.c., un grup independent de analisti cu experienta profesionala in piata de comert electronic din Romania va finaliza un studiu legat de dezvoltarea acestei piete. Studiul va sta la baza unei strategii guvernamentale in acest domeniu. Intrucat aceasta strategie va influenta activitatea curenta a firmei dumneavoastra, va adresam invitatia de a ne consulta pentru a ne asigura ca surprindem exact dorintele intreprinzatorilor in aceste sector si masurile de intreprins pentru a exploata cat mai bine potentialul pietei de comert electronic. In acest sens, va supunem atentiei un scurt chestionar pe care va invitam sa-l completati cu maxima seriozitate. Tuturor celor care vor da curs invitatiei noastre le vom oferi gratuit rezultatele acestui sondaj care se va realiza in randul a peste 600 de magazine virtuale. De asemenea, veti primi invitatii la seminariile de specialitate organizate in cursul lunii noiembrie a.c. la Camera de Comert si Industrie. BONUS! Primii 30 de repondenti vor beneficia de 2 ore de consultanta gratuita.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro