Valuta e pe punctul de a depasi leul la creditele de retail

Valuta e pe punctul de a depasi leul la creditele de retail

Avansul rapid inregistrat anul acesta de imprumuturile in valuta ale populatiei, in special in lunile de vara, modifica balanta celor doua componente ale creditului de retail. Valoarea finantarilor de retail in valuta s-a apropiat foarte mult de a celor in lei. Ponderea creditului in valuta in totalul finantarilor acordate de banci populatiei a ajuns la

Avansul rapid inregistrat anul acesta de imprumuturile in valuta ale populatiei, in special in lunile de vara, modifica balanta celor doua componente ale creditului de retail. Valoarea finantarilor de retail in valuta s-a apropiat foarte mult de a celor in lei. Ponderea creditului in valuta in totalul finantarilor acordate de banci populatiei a ajuns la sfarsitul lunii septembrie foarte aproape de 49%. Valoarea exprimata in lei a acestora a fost de 29,5 miliarde lei. La sfarsitul aceleasi perioade, soldul creditelor pentru populatie in lei era de 31 miliarde euro, reprezentand aproximativ 51% din creditul de retail. Fata de inceputul anului, raportul de forte dintre cele doua componente ale creditului de retail s-a modificat semnificativ. Astfel, in ianurie 59% din creditele acordate de banci populatiei erau in lei, in timp ce 41% in valuta. In luna septembrie, ponderea creditelor de retail in valuta s-a marit cu aproximativ 1,5 puncte procentuale fata de luna anterioara. In conditiile mentinerii unui ritm asemanator, luna viitoare componenta in valuta a creditelor de retail o va depasi ca valoare pe cea in moneda nationala, situatie care nu s-a consemnat de cel putin 2 ani.

In luna august, soldul creditului neguvernamental in valuta (populatie plus firme) il depasise pe cel al imprumuturilor in lei. In septembrie, diferenta dintre cele doua componente s-a adancit. Valoarea creditului in valuta a ajuns la 66,4 miliarde lei, in timp ce creditul in lei a urcat la 62,6 miliarde lei. Se remarca o incetinire a ritmului lunar de crestere a creditului in valuta, de la valori reale de 6-7% in vara, la 4,7% in septembrie. In acelasi timp, ritmul real de crestere a creditului in lei a fost de 2,9% in septembrie, fata de 1,6% in august. Fata de anul trecut, creditul in lei a urcat cu 33% in termeni reali, in timp ce componenta in valuta a inregistrat o crestere de 75% (exprimat in euro). Creditul neguvernamental a avansat in septembrie cu 5,7% (4,6% in termeni reali) fata de august, pana la nivelul de 129 miliarde lei. Ritmul anual de crestere a fost de 52,9% (44,2% in termeni reali).

De asemenea, creditul de retail in valuta nu si-a continuat in septembrie ritmurile de crestere explozive din lunile de vara. Avansul lunar a fost de 9,2%, in timp ce fata de septembrie 2006 cresterea a fost de 105,3%. In comparatie, creditul in valuta al populatiei urca in iulie cu 12% in iulie si cu 14% in august, in timp ritmurile de crestere anuala au accelerat de la 77% in iunie, la 87% in iulie si 100% in august. Evolutia din septembrie a creditului in lei al populatiei s-a mentinut in acelasi registru din lunile de vara. Aceasta componenta a inregistrat o crestere de 3,3% fata de august, in timp avansul anual a fost de 44,6%.

Depozitele au crescut în septembrie cu 1,5 la suta fata de luna august 2007, pana la nivelul de aproape 110 miliarde lei. Cea mai rapida evolutie au inregistrat-o economiile in valuta ale populatiei, care au urcat cu 7,2% fata de august (44,2% anual), ajungand la 20,8 miliarde lei. Pe total, depozitele in valuta au avansat in septembrie cu 4,5% fata de august, la 34,4 miliarde lei. Depozitele in lei au inregistrat numai o crestere marginala in septembrie, de 0,2%,valoarea lor fiind de 75,2 miliarde lei. Economiile populatiei din banci se cifrau la sfarsitul lui septembrie la 58,5 miliarde lei, fiind sub valoarea creditelor contractate de persoanele fizice, respectiv 60,5 miliarde lei.

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos