credius.ro

Va rugam sa nu radeti, Romania vrea in zona euro. De rasul lumii...

11 noiembrie 2011

"I like Romania's President Traian Băsescu. He has a sense of humour",
comenteaza  Michael Babad jurnalist la cotidianului canadian The Globe and Mail. Acesta se refera la declaratiile facute de seful statului roman in timpul vizitei de ieri de la Berlin. Dupa intalnirea cu cancelarul german Angela Merkel, presedintele roman le-a spus reporterilor ca da, Romania vrea in continuare sa intre in zona euro, in ciuda problemelor financiare cu care se confrunta in prezent regiunea. Si a adaugat: “Va rog sa nu radeti”, ca o gluma catre jurnalisti, mai scrie publicatia canadiana.

“Nu credem intr-o Europa fragmentata”, a mai spus Basescu, adaugand ca Romania spera sa se alture celor 17 state din uniunea monetara europana in 2015.Romania este a noua cea mai mare tara din Uniunea Europeana, cu o populatie de 21 de milioane de locuitori.
 
Potrivit ultimelor cifre date publicitatii de catre Uniunea Europeana, se estimeaza ca economia Romaniei va creste in acest an cu 1,7%, 2,1%, in 2012 si 3,4% in 2013.
 
Cu o economie care s-a transformat radical dupa caderea comunismului, in 1989, Romania are o rata a somajului mai putin ingrijoratoare fata de cifrele inregistrate in tarile europene care se confrunta cu grave probleme economice, mai comenteaza The Globe and Mail.
 
Dupa ce a aplicat un pachet de masuri de austeritate in vara anului 2010, este de asteptat ca deficitul bugetar sa scada la 4,9% in acest an, dupa ce anul trecut deficitul a fost de 6,9%. Pentru 2012, Romania tinteste un deficit de 3,7%, in timp ce in 2013, acesta urmeaza sa ajunga la 2,9%.
 
Cifra care da speranta Romaniei, in conditiile in care una dintre conditiile pentru aderarea la zona euro este ca deficitul bugetar sa fie sub 3%. Iar faptul ca tara se afla intr-un program de reforme impuse in cadrul unui acord de imprumut de la FMI o face credibila si cu sanse sa adopte moneda unica europeana, mai scrie publicatia canadiana.

 

 Ce spune Merkel

"Romania a confirmat ca vrea sa adere in 2015 la euro. Respect acest lucru, stiu ce inseamna sa se intreprinda reforme dificile pentru populatie. Doresc sa felicit Guvernul roman pentru determinarea cu care a implementat aceste reforme", a spus Merkel.

 

Ce spuneau bancherii romani acum o saptamana

Negritoiu: Aderarea la euro nu mai poate fi un obiectiv actual. 2015, nici vorba sa fie realist

România ar trebui sa renunte pentru moment la proiectul adoptarii euro, pentru ca nu este credibila, in conditiile in care zona euro se redefineste, aprecia directorul general ING Bank, Misu Negritoiu, in emisiunea "Dupa 20 de ani", de la Pro TV.

Directorul ING a respins categoric realismului datei de aderare 2015 propuse de autoritatile române -"nici vorba", afirmând chiar ca nu mai vede rostul de a mentine programul de aderare la euro, desi intelege ratiunea autoritatilor.

"Cred ca  nu mai are sens ca România sa-si mai propuna aderarea la zona euro, dar inteleg de ce se mentine obiectivul, pentru ca el se mentine ca o ancora, ca sa nu zic sperietoare, pentru programele interne, pentru ca altfel, probabil, se intra in cheltuieli fara limita", a continuat Negritoiu.

Negritoiu a explicat ca mentinerea acestui obiectiv poate discredita Romania pe plan international, in conditiile in care state mai avansate din punct de vedere al convergetei nu mai discuta despre adoptarea monedei unice, intr-o perioada care zona euro se afla in transformari, se redefineste si are evident nevoie de un alt act politic pentru a se decide extinderea.

"Euro a fost construit in ciuda tuturor slabiciunilor pe care le are sistemul, pentru ca adoptarea unei monede unice ar trebui sa fie ultima faza a unui proces de integrare economica. Pornind de la integrare economica, guvernanta economica, politici fiscale comune si in sfârsit moneda comuna. Procesul a fost inversat tocmai pentru ca el este de natura politica si trebuie sa puna presiune pe celelalte etape ale integrarii. Acum se vorbeste despre guvernanta economica, se vorbeste despre ajustarea politicilor fiscale, care este extrem de complicata", a aratat directorul ING Bank.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro