Va musca Banca Nationala din creditele in lei?

Va musca Banca Nationala din creditele in lei?

Chiar daca zilele trecute guvernatorul Mugur Isarescu aproape ca se recunostea invins de pofta de credite a romanilor, declarand in Ziarul Financiar: "Cu greu mai putem sa apelam la alte restrictii in domeniul creditului ca sa compensam cheltuielile suplimentare", astazi este ziua in care Consiliul de Administratie al BNR va decide daca se impun noi

Chiar daca zilele trecute guvernatorul Mugur Isarescu aproape ca se recunostea invins de pofta de credite a romanilor, declarand in Ziarul Financiar: "Cu greu mai putem sa apelam la alte restrictii in domeniul creditului ca sa compensam cheltuielile suplimentare", astazi este ziua in care Consiliul de Administratie al BNR va decide daca se impun noi masuri de limitare a cresterii creditelor acordate de banci. Ultima luna a adus in prim-plan … cateva afirmatii razboinice ale sefului de la BNR, care a lasat sa se inteleaga ca este posibil ca Banca Nationala sa puna saua si pe imprumuturile in lei.

De la maraiala la muscatura?!

In urma cu aproximativ o luna s-a consumat un episod interesant, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, si guvernatorul Mugur Isarescu duelandu-se public pe tema posibilei interventii a BNR impotriva creditelor in moneda nationala. Oficialul ARB a tinut sa evidentieze faptul ca lupta contra inflatiei este dusa folosindu-se numai politicile monetare, mai exact prin constrangerea bancilor in privinta creditarii. "Stiu ca acum va deranjeaza cresterea creditelor in lei", a precizat Radu Gratian Ghetea. Vizibil distrat de remarca presedintelui ARB, Mugur Isarescu i-a intors-o: "N-am adresat decat o maraiala creditului in lei", lasand sa se inteleaga ca urmeaza si muscatura (n.r. – masurile de limitare a creditarii!) in cazul in care trendul de crestere se va pastra. Mai multe voci din sistemul bancar spun ca amenintarile sefului Bancii Centrale vor fi puse in practica prin majorarea rezervelor minime obligatorii la lei pana la 20%.

Banca Nationala pune pe butuci bancile comerciale

Acesta este mesajul pe care-l transmit bancherii in ultima vreme, deranjati tot mai mult de masurile restrictive pentru creditare adoptate de Banca Nationala. Rezultatele politicii monetare au inceput sa se vada in activitatea de zilnica a bancilor comerciale, care sunt "parasite" de clienti in favoarea institutiilor de credit de peste granita. Stranse cu usa de BNR, bancile romanesti nu au nicio sansa in lupta concurentiala cu institutiile similare din alte tari, integrarea in UE devenind o adevarata amenintare pentru BCR, BRD, Raiffeisen si compania.

Situatia pare destul de grava, in conditiile in care oficialii BNR au anuntat ca bancile din strainatate au reusit sa-si adjudece o felie importanta din tortul economiilor romanilor. Viceguvernatorul Bancii Centrale, Eugen Dijmarescu a anuntat ca "o parte din ce in ce mai mare a economiilor romanilor merge la bancile din strainatate". Chestiune care nu poate fi trecuta cu vederea de bancile din Romania, care considera ca principalul vinovat este chiar Banca Nationala. Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, este de parere ca excesul de lichiditate de pe piata pune bancile in situatia de a nu fi interesate de atragerea altor bani. "Acest lucru poate justifica si faptul ca bancile nu fac publicitate foarte mare pentru a atrage depozite, ci mai mult pentru a plasa banii. De ce exista acest exces de lichiditate pe masa? Din cauza masurilor pe care Banca Nationala le-a luat privind restrictionarea cresterii creditului", explica Ghetea, subliniind insa ca nu detine informatii potrivit carora romanii au inceput sa-si duca banii la bancile din strainatate.

Aceeasi tendinta se va putea observa si in privinta creditarii dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, cand toti romanii se vor putea imprumuta mai avantajos de peste granita. Bancile dambovitene au sesizat pericolul si trag un semnal de alarma BNR-ului, cerand o politica monetara mai prietenoasa creditului. De altfel, bancherii considera ca aceleasi masuri restrictive sunt marul discordiei si in acest caz. Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor recunoaste ca dupa 2007 romanii vor avea posibilitatea teoretica de a contracta credite de la bancile din afara granitei. "Teoretic, este posibil ca, dupa aderare, romanii sa poata lua credite din alte tari ale Uniunii Europene, dar acum sa vedem daca acest lucru va fi la fel de usor de realizat si in practica", a declarat Ghetea. Potrivit oficialului ARB, bancile romanesti sunt in acest moment dezavantajate in raport cu bancile din Comunitatea Europeana, din cauza restrictiilor impuse institutiilor de credit de catre Banca Nationala a Romaniei. In aceste conditii, bancile de pe meleagurile mioritice nu pot face fata concurentei unor institutii din afara, existand pericolul unei migrari a clientilor spre imprumuturile oferite de bancile din UE, mult mai accesibile si… fie vorba intre noi… mult mai ieftine. Presedintele ARB apreciaza ca restrictiile BNR afecteaza si produsele bancare destinate afacerilor.

Radu Gratian Ghetea spune ca, daca Banca Nationala va continua pe aceeasi linie, exista intr-adevar pericolul ca bancile din Romania sa se vada puse in situatia de a nu avea antidot pentru ofertele bancare europene. Cu alte cuvinte, este necesara o relaxare din partea Bancii Centrale, pentru ca bancile comerciale sa poata "inventa" produse si servicii bancare mai bune decat cele ale institutiilor din UE.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos