credius.ro

Unul din 5 romani a luat un credit de consum

16 mai 2008

Produsul bancar cu cea mai larga utilizare, dupa carduri, este creditul de consum, arata un studiu realizat de compani a GFK Romania. Astfel, aproape unul din cinci romani cu varste de peste 15 ani au accesat un credit de consum. Aceste imprumuturi au avut o crestere exploziva incepand din 2004, gradul de penetrare a acestora urcand de 3% la finalul lui 2003la 19% la sfarsitul lui 2007. Dezvolarea creditelor pentru locuinta este mult mai modesta, incidenta lor la nivelul populatiei fiind de aproape 3%, mentinandu-se intre 2% si 3% in ultimii 4 ani.

Potrivit datelor BNR, ponderea creditelor de consum in totalul creditelor acordate de banci populatiei era de 77% la finalul anului trecut, nivelul acestui indicator reducandu-se usor in primul trimestru al lui 2008, la aproximativ 75%. Valoarea creditelor de consum la sfarsitul lui martie 2008 ajunsese la 33 miliarde lei (8,8 mld. euro), in crestere cu 77% fata de aceeasi perioada a anului anterior, in timp ce volumul creditelor pentru locuinta a urcat cu 90% pe valoarea in lei, la 16 mld. lei (4,3 mld).

Evolutia rapida a creditului de consum a stat la baza cresterii creditului in ultimii ani, gradul de utilizare al produselor de creditare in randul populatiei de peste 15 ani a urcat de la 3% in 2001, la 22% la final 2007. In aceeasi timp insa, economisirea s-a aflat pe o panta descendenta, arata studiul GFK, utilizarea acestor produse in randul romanilor scazand la 7% anul trecut, de la 16% in 2001. Aceasta scadere a economisirii s-a facut prin renuntarea populatiei la depozitele la termen, a caror utilizare era de 5% anul trecut, fata de 13% in 2001. Economisirea prin intermediul conturilor de economii s-a aflat si ea pe o panta usor descenta, insa in ultimii 4 ani s-a mentinut la niveluri constante, de 2%-3%.

Daca pana anul trecut bancile s-au concentrat aproape exclusiv pe acordarea de credite, de la inceputul acestui atragerea banilor populatiei a devenit un obiectiv important pentru aproape toti jucatorii. Din toamna anului trecut, Banca Nationala a inceput un ciclu de majorare a dobanzii de politica monetara (plus 2,75 puncte procentuale in ultimele 6 luni), vizand incurajarea economisirii, in contextul inflamarii inflatiei. Astfel, bancile au ajuns sa atraga banii populatiei cu dobanzi ce urca la 10%-11%, in multe cazuri real pozitive. Cu toate acestea, rezultatele inca nu se vad. Ritmul de crestere a economiilor din banci ale populatiei se reduce, ceea ce, considera reprezentantii BNR, indica faptul ca sumele disponibile ale romanilor sunt in scadere. In luna martie, avansul real al depozitelor in lei ale populatiei au inregistrat o crestere lunara de 2,6% si una anuala reala de 27,7%, ritmuri mai lente decat cele din februarie: 3,2% lunar si 30,8% anual. 

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro