credius.ro

UniCredit Tiriac Bank si-a sporit profitul si in vremuri de criza

5 august 2009

UniCredit Tiriac Bank a obtinut un profit net de 181 milioane lei (42,8 milioane euro) in primul semestru din acest an, in crestere usoara, cu 2% fata de intervalul similar din 2008, conform standardelor de raportare financiara internationala (IFRS), a anuntat banca. Profitul net in standarde contabile românesti (RAS) pentru aceeasi perioada este de 126 milioane lei (29,8 milioane euro), la acelasi nivel din primul semestru al anului trecut. Rentabilitatea fondurilor proprii ale bancii (ROE) s-a plasat la 18,8% dupa primele sase luni din 2009, in timp ce ROA a fost de 1,9%.

"UniCredit Tiriac Bank considera ca acesta este un rezultat foarte bun in contextul crizei economice si financiare, a reducerii abrupte a activitatii economice, a productiei industriale, a vânzarilor si cererii consumatorilor, precum si a riscurilor de credit in crestere", se precizeaza in comunicatul bancii. De asemenea, in intervalul ianuarie-iunie 2009, profitul operational a crescut cu 27% fata de perioada similara a anului trecut, ajungând la 316 milioane lei (74,7 milioane euro), pe baza unei cresteri cu 18% a veniturilor si cu 9% a cheltuielilor operationale. "Totodata, raportul cost-venituri este de 47%, mai bun decât media pe sistem, in pofida deschiderii a 103 noi sucursale in ultimele 18 luni. O serie de actiuni de optimizare a costurilor au fost intreprinse anul acesta, fara impact negativ asupra business-ului si a calitatii serviciilor", mai subliniaza banca.

Nivelul solvabilitatii ramâne peste 10%, limita impusa de banca centrala in contextul acordului cu FMI, respectiv peste nivelul minim reglementat la nivel european, de 8%. Raportul intre credite si depozite s-a imbunatatit in ultimele luni, ajungând la nivelul de 111% la finalul lunii iunie 2009, comparativ cu 145% la sfârsitul anului 2008. Portofoliul de credite (inclusiv creditele externalizate la banca mama in valoare de 1 miliard euro) a crescut cu 16% fata de 30 iunie 2008, atingând 16,2 miliarde lei (3,85 miliarde euro). Volumul depozitelor clientilor a crescut cu 66% in intervalul iunie 2008-iunie 2009, atingând 10,9 miliarde lei (2,6 miliarde euro) la jumatatea acestui an.

"Este important sa fim anticipativi si sa reactionam rapid in perioade de criza, pastrând un echilibru intre principalele prioritati de business. Ne-am concentrat pe cresterea nivelului lichiditatii si pe echilibrarea raportului intre credite si depozite, continuând creditarea si pastrând profitabilitatea la un nivel stabil. Acest lucru ne va permite sa traversam perioada de instabilitate economica. Managementul riscului si un bun control al activitatii de creditare sunt fundamentale pentru mentinerea tendintei crescatoare a business-ului, astfel incât sa fim alaturi de clienti si in perioade mai bune", a declarat presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank, Rasvan Radu.

Activele totale ale bancii au atins 19,5 miliarde lei (4,64 miliarde euro), in crestere cu 27% comparativ cu un an in urma. Calitatea portofoliului bancii s-a deteriorat in primul semestru al anului 2009, similar industriei globale si pietei bancare din România, totusi in limite controlate si departe de periclitarea capacitatii bancii de generare a profitului. Profitul net operational pentru primele 6 luni acopera de 3,2 ori costul riscului. Costul anualizat al riscului este de 114 puncte de baza, gradul de acoperire cu provizioane al expunerilor bilantiere este de 3,24% iar ponderea creditelor neperformante este de 3,96%.

"Fara indoiala, nivelurile profitabilitatii din industria bancara vor scadea, dar singura abordare rationala pentru succesul si longevitatea activitatii bancare este abilitatea de a actiona corect in viitor si de a face investitii chiar si intr-un context dificil", subliniaza vicepresedintele UniCredit Tiriac Bank, director al Diviziei Financiare, Stanislav Georgiev.  Banca a incheiat luna iunie 2009 cu o retea de distributie de 245 de sucursale, 3 noi sucursale fiind deschise in prima jumatate a anului curent, si cu 3.101 angajati.

"UniCredit Tiriac Bank considera ca reactivarea creditarii a devenit critica pentru economie si sectorul bancar si va atrage atentia in aceasta directie, intr-un cadru restrictiv de risc. Nivelul solid al solvabilitatii, mentinerea unui nivel inalt de lichiditate si un management adecvat al riscului vor fi in topul prioritatilor bancii  in perioada de criza, rezultând in soliditate financiara si un management al activitatii care va ameliora posibilele socuri externe, sprijinind de asemenea clientii si economia in perioade de criza", se mai precizeaza in comunicatul bancii. UniCredit Tiriac Bank face parte din reteaua UniCredit Group, cel mai mare grup bancar din Europa Centrala si de Est. Banca are, in prezent, in România, circa 600.000 clienti si furnizeaza produse si servicii si prin partenerii UniCredit Leasing Corporation, UniCredit CAIB Securities, UniCredit CAIB Romania, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset Management, UniCredit Consumer Finance si UniCredit Processes and Administration.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro