credius.ro

Unele banci trec la dobanzi mai mici pentru depozite si chiar promotii la credite

3 mai 2009

Incet, incet, trendurile pe care piata bancara s-a inscris incepand din toamna trecuta incep sa se schimbe. In ultima perioada, cateva banci importante au decis sa reduca dobanzile la depozite, dupa ce acestea s-au situat pe o panta ascendenta luni la rand, bancile ajungand sa plateasca chiar si peste 20% pentru atragerea de resurse. Mai mult, in paralel cu scaderea dobanzilor platite pentru economiile atrase, bancile au pornit si promotii la credite. O astfel de schimbare de atitudine observam la Banca Transilvania. Luna aceasta, banca a apelat in mai multe randuri la reduceri de dobanzi la produsele de economisire. O astfel de masura a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute o alta banca din primele 10, ING Bank. Olandezii au decis sa reduca dobanda platita pentru resursele in euro. Astfel, dobanda pentru depozitele in euro cu scadente la o luna si trei luni a scazut cu 0,5 puncte procentuale, de la 5,5% la 5%.

In primele zile din aprilie, cei de la Banca Transilvania au anuntat o prima serie de reducere de dobanzi la depozite, cele mai importante masuri fiind scaderea de la cu jumatate de puncte procentual, la 6,25%, a dobanzii la depozitul in euro pe 3 luni adresat persoanelor fizice, in timp ce dobanda la contul de economii in lei pentru persoanele juridice a fost redusa cu doua puncte procentuale, in cazul sumelor de peste 100.000 lei. La jumatatea lunii a urmat o alta reducere de dobanzi, ce “a atins” majoritatea produselor de economisire ale bancii. In medie, este vorba despre o scadere cu 0,25 puncte procentuale a dobanzii la o mare parte din depozitele in lei si euro din portofoliu Bancii Transilvania. Pe de alta parte, in paralel cu scaderea dobanzilor la depozite, Banca Transilvania a demarat si o promotie la creditele garantate cu ipoteca in euro, semn ca o parte din problemele cu resursele de lichiditati s-au rezolvat. Banca vinde credite de nevoi personale cu ipoteca si credite ipotecare cu o dobanda promotionala de 8%, fixa pana la 1 ianuarie 2011, pentru ca mai apoi sa se aplice varianta variabila (Euribor 6 luni + 8,5%, respectiv Euribor 6 luni + 8%).

Aceasta perioada de calm pe piata economisirii, caracterizata printr-o plafonare a dobanzilor si, dupa cum am vazut, chiar si cu reduceri ale acestora, vine dupa un inceput de an in care lupa bancilor pentru lichiditatile populatiei si firmelor a atins cote maxime. Potrivit datelor BNR, dobanda medie pe care bancile au platit-o pentru atragerea de depozite in lei de la populatie a fost de 16,31%, cu 0,25 puncte procentuale fata de ianuarie. In cazul disponibilitatilor in lei ale firmelor, bancile au platit o dobanda medie de mai mare, de 17,12%. Depozitele s-au mentinut ridicate si la euro, desi se observa o reducere a nivelului acestora, pe fondul reducerii dobanzii de referinta a Bancii Centrale Europene. La sfarsitul lui februarie, dobanda medie pentru depozitele noi in euro ale populatiei era de 6,65%, in scadere fata de ianuarie. Pentru depozitele firmelor, aceasta valoarea acesteia era de 5,3%, cu aproape 0,7% mai mica decat in luna anterioara.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro