Unele banci trec la dobanzi mai mici pentru depozite si chiar promotii la credite

Unele banci trec la dobanzi mai mici pentru depozite si chiar promotii la credite

Incet, incet, trendurile pe care piata bancara s-a inscris incepand din toamna trecuta incep sa se schimbe. In ultima perioada, cateva banci importante au decis sa reduca dobanzile la depozite, dupa ce acestea s-au situat pe o panta ascendenta luni la rand, bancile ajungand sa plateasca chiar si peste 20% pentru atragerea de resurse. Mai

Incet, incet, trendurile pe care piata bancara s-a inscris incepand din toamna trecuta incep sa se schimbe. In ultima perioada, cateva banci importante au decis sa reduca dobanzile la depozite, dupa ce acestea s-au situat pe o panta ascendenta luni la rand, bancile ajungand sa plateasca chiar si peste 20% pentru atragerea de resurse. Mai mult, in paralel cu scaderea dobanzilor platite pentru economiile atrase, bancile au pornit si promotii la credite. O astfel de schimbare de atitudine observam la Banca Transilvania. Luna aceasta, banca a apelat in mai multe randuri la reduceri de dobanzi la produsele de economisire. O astfel de masura a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute o alta banca din primele 10, ING Bank. Olandezii au decis sa reduca dobanda platita pentru resursele in euro. Astfel, dobanda pentru depozitele in euro cu scadente la o luna si trei luni a scazut cu 0,5 puncte procentuale, de la 5,5% la 5%.

In primele zile din aprilie, cei de la Banca Transilvania au anuntat o prima serie de reducere de dobanzi la depozite, cele mai importante masuri fiind scaderea de la cu jumatate de puncte procentual, la 6,25%, a dobanzii la depozitul in euro pe 3 luni adresat persoanelor fizice, in timp ce dobanda la contul de economii in lei pentru persoanele juridice a fost redusa cu doua puncte procentuale, in cazul sumelor de peste 100.000 lei. La jumatatea lunii a urmat o alta reducere de dobanzi, ce “a atins” majoritatea produselor de economisire ale bancii. In medie, este vorba despre o scadere cu 0,25 puncte procentuale a dobanzii la o mare parte din depozitele in lei si euro din portofoliu Bancii Transilvania. Pe de alta parte, in paralel cu scaderea dobanzilor la depozite, Banca Transilvania a demarat si o promotie la creditele garantate cu ipoteca in euro, semn ca o parte din problemele cu resursele de lichiditati s-au rezolvat. Banca vinde credite de nevoi personale cu ipoteca si credite ipotecare cu o dobanda promotionala de 8%, fixa pana la 1 ianuarie 2011, pentru ca mai apoi sa se aplice varianta variabila (Euribor 6 luni + 8,5%, respectiv Euribor 6 luni + 8%).

Aceasta perioada de calm pe piata economisirii, caracterizata printr-o plafonare a dobanzilor si, dupa cum am vazut, chiar si cu reduceri ale acestora, vine dupa un inceput de an in care lupa bancilor pentru lichiditatile populatiei si firmelor a atins cote maxime. Potrivit datelor BNR, dobanda medie pe care bancile au platit-o pentru atragerea de depozite in lei de la populatie a fost de 16,31%, cu 0,25 puncte procentuale fata de ianuarie. In cazul disponibilitatilor in lei ale firmelor, bancile au platit o dobanda medie de mai mare, de 17,12%. Depozitele s-au mentinut ridicate si la euro, desi se observa o reducere a nivelului acestora, pe fondul reducerii dobanzii de referinta a Bancii Centrale Europene. La sfarsitul lui februarie, dobanda medie pentru depozitele noi in euro ale populatiei era de 6,65%, in scadere fata de ianuarie. Pentru depozitele firmelor, aceasta valoarea acesteia era de 5,3%, cu aproape 0,7% mai mica decat in luna anterioara.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos