Unele banci renunta la comisionul de retragere numerar de la bancomat

Unele banci renunta la comisionul de retragere numerar de la bancomat

Competitia pe segmentul cardurilor determina unele banci sa renunte (partial) la una dintre cele mai importante taxe asociate acestor produse, comisionul de retragere de numerar de la ATM. Am spus partial pentru ca acest comision este zero, in mare majoritate a bancilor care abordeaza aceasta politica, numai pentru tranzactiile cu numerar efectuate la bancomate proprii.

Competitia pe segmentul cardurilor determina unele banci sa renunte (partial) la una dintre cele mai importante taxe asociate acestor produse, comisionul de retragere de numerar de la ATM. Am spus partial pentru ca acest comision este zero, in mare majoritate a bancilor care abordeaza aceasta politica, numai pentru tranzactiile cu numerar efectuate la bancomate proprii. Mai nou, o banca mica a ridicat stacheta la un nou nivel, permitand retragerile de numerar cu comision zero la oricare ATM din tara.

Intesa Sanpaolo Romania a lansat saptamana aceasta un card de debit atasat cu comision 0 pentru retragerile de numerar de la oricare din cele 5.000 de bancomate din tara, o premiera pe piata romaneasca. Cardul este parte al noului pachet de cont curent al bancii, care mai cuprinde un cont curent, Internet Banking gratuit si mai multe carduri de debit.

Directorul de retail al bancii, Alberto Prestopino, explica ratiunile stabilirii unui comision 0 pentru retragerile de numerar: „Pachetul Lider a fost realizat in urma unei cercetari atente si detaliate a pietei locale, pornindu-se de la asteptarile reale ale clientilor pentru acest tip de produs. Astfel a aparut comisionul de retragere zero la retragerile de numerar de la toate ATM-urile din tara, indiferent de banca”.

In piata, majoritatea bancilor comisioneaza retragerile de numerar de pe card. Exista insa si cateva banci care ofera gratuit acest serviciu, daca se realizeaza la ATM-urile proprii. Comisionul de retragere de numerar 0 se aplica pentru cardurile de debit, utilizate in general pentru incasarea salariilor. Printre bancile care permit retragerea de bani de pe card fara comision de la bancomate proprii se numara Banca Transilvania, insa numai pentru cardul Visa Electron, cu utilizare nationala, CEC, Alpha Bank, pentru al sau card Visa Electron, Libra Bank, pentru cardul Libra Salary, sau ProCredit, care practica aceasta politica pentru toate cardurile sale de debit.

O abordare noua propun cei de la Volksbank. Banca si-a lansat de curand primul card de credit, iar pentru promovarea lui ofera comision 0 la retragerea de numerar la ATM-urile proprii, desi pentru cardurile de debit acest comision este de 0,2% sau 0,3%. O astfel de decizie este in contradictie cu piata, acolo unde retragerea de numerar de pe cardurile de credit se taxeaza dubla fata de cea de pe cardul de debit.

Astfel, majoritatea bancilor practica pentru cardurile de debit un comision de retragere numerar de la propriile bancomate de 0,2%, in unele cazuri chiar 0,1% (Cardurile MasterCard de la Banca Transilvania, de exemplu), si pana la 0,5% (cardul Visa Classic de la Alpha Bank, de exemplu), in timp ce efectuarea operatiunii la bancomatele altor banci costa, in cele mai multe cazuri, 0,5% plus 2,5 lei. Pe cardul de credit, aceeasi operatiune costa 0,5% (BRD, BT) sau 1% (BCR, Bancpost sau Raiffeisen Bank), daca este efectuata la ATM-urile bancii, si 1% plus 2,5 lei, daca este vorba de bancomatele altor banci. 

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos