credius.ro

Unele banci au impus conditii draconice de avans pentru creditele imobiliare

25 februarie 2009

Degeaba se plangeau bancile ca noile norme ale BNR le-au ingreunat foarte mult activitatea de creditare a populatiei. Adevarul este ca o parte dintre ele sunt „mai catolice decat Papa”, mai plastic vorbind, adica au impus criterii pentru acordarea imprumuturilor mai drastice decat ceea ce le cere Banca Nationala. Oficialii bancii centrale au aratat cu mai multe ocazii ca gradul mediu de indatorare la care au acordat bancile imprumuturi a fost mai mic decat cel maxim din normele interne de creditare, aprobate de BNR. O privire asupra ofertelor standard ale unor banci ne arata ca si avansul minim practicat la imprumuturile pentru locuinte este peste cel prevazut de BNR in cele mai restrictive norme, adica 25%.

Se ajunge in situatia in care avansul minim solicitat de banca prin ofertele standardizate se ridica si la 50% din valoarea locuintei achizitionate. Este cazul celor de la OTP, care precizeaza clar ca, in cazul achizitiilor imobiliare prin credit ipotecar, finanteaza maxim 50% din valoarea platita de client pentru locuinta. Daca este vorba de constructia unei case prin credit, avansul este mai mic, de minim 30%.

Niste conditii foarte restricive de avans impune si Bancpost, desi nu chiar ca la OTP. Banca spune ca imprumutul ipotecar poate fi de maxim 60% din valoarea imobilului adus in garantie, ceea ce inseamna un avans minim de 40% (sau valoarea de achizitie sa fie sub cea de evaluare). O situatie asemanatoare se intalneste si la alte banci mari. Cei de la Volksbank si Raiffeisen Bank spun ca finanteaza pana la 65% din valoarea imobilului adus in garantie. Portughezii de la Millennium Bank merg si ei peste normele BNR cu regulile referitoare la aportul propriu al clientului, solicitand un avans minim in cazul creditelor ipotecare de 30%.

Bancile sunt si mai restrictive cand vine vorba de achizitia de terenuri prin credit ipotecar. In acest caz unele nu mai finanteaza de loc astfel de achizitii sau au redus foarte mult aria de acoperire a finantarilor (de exemplu, numai anumite tipuri de terenuri intravilane). Aceasta abordare se observa si in cazul avansului, restrictivitatea fiind mai mare decat in cazul finantarilor pentru locuinte. De exemplu, cei de la Alpha Bank practica un avans minim de 25% pentru creditele ipotecare pentru achizitie sau constructie de locuinte, in timp ce avansul minim la achizitia de terenuri poate ajunge la 50%.

Asa stau lucrurile in cazul ofertelor standard ale catorva dintre bancile de la noi, insa situatia se regaseste si la alti jucatori din piata. Toti jucatorii au abordat criterii mai conservatoare de risc. Desi o parte din banci inca afiseaza niveluri 'normale' ale avansului, de 25%, de exemplu, clientului i se poate solicita un avans mai mare daca nu indeplineste anumite conditiile de risc. Valoarea contributiei proprii a clientului este un criteriu important in decizia de acordare a creditului, in conditiile in care preturile pietei imobiliare se afla pe un trend de scadere. Astfel, cu cat avansul este mai mare, cu atat cresc sansele clientului sa obtina creditul, dar si o dobanda mai buna.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro