credius.ro

Unele banci au ars prea repede in cursa pentru cota de piata

18 aprilie 2008

Piata bancara romaneasca se afla in etapa cursei dupa cote de piata, fenomen normal pentru o piata cu un potential ridicat de crestere si intr-o tara cu un grad de bancarizare redus. Accentul este pus pe o dezvoltare rapida, cu extinderea masiva a numarului de unitati teritoriale. Principalii participanti in goana dupa cote sunt bancile mici, ce urmaresc atingerea unei mase critice, in timp ce jucatorii mari au ca obiective pastrarea pozitiei in piata si o crestere prudenta.

Unii jucatori mai mici si-au supralicitat insa capacitatea de a sustine ritmul extinderii si al cursei dupa cote de piata, arata presedintele Institutului Bancar Roman, Petru Rares. “Unele banci au luat-o inaintea capacitatii organizationale si profesionale, in aceasta incercare de a forta cresterea cotei de piata”, a declarat Rares, in cadrul conferintei pe teme de resurse umane, organizate cu ocazia deschiderii targului de joburi bancare BankingJobs.

Seful IBR a comentat astfel decizia OTP Bank, din luna februarie 2008, de a opri extinderea retelei teritoriale, din cauza lipsei de personal calificat si a fluctuatiei personalului, precum si a preturilor ridicate pentru locatii si fraudelor. De asemenea, OTP a oprit si acordarea de credite de nevoi personale fara garantii in 14 sucursale, intre noiembrie 2007 si martie 2008. “OTP a facut un gest extrem de interesant si curajos, asa cum marile firme de autoturisme retrag mii de masini, recunoscand ca au avut defecte”, a comentat Petru Rares. La momentul deciziei, reteaua OTP numara 104 unitati, noile obiective indicand ajungerea la un numar de 109 sucursale pana la finalul anului, dupa ce la sfarsitul lui 2007 isi propusesera sa deschida 35 de noi unitati in 2008. Potrivit sefului OTP, Laszlo Diosi, banca se va concentra anul acesta pe o mai buna utilizare a retelei existente si vanzarea prin intermediul agentilor, trainingul personalului si activitatile de control.

Potrivit sefului IBR, retelele bancilor din Romania numara in prezent 5.612 sucursale, fata de 5.481 cat existau la finalul anului trecut. In ceea ce priveste personalul, existau la sfarsitul lui 2007 aproape 66.000 de angajati in banci, numarul acestora urmand sa depaseasca anul acesta pragul de 70.000, arata Petru Rares. “Numai in ultimii doi ani, in sistemul bancar au intrat peste 13.000 de noi angajati, ceea ce reprezinta o acumulare de risc operational potential”, a declarat Rares, care precizeaza ca la aceste cifre se adauga migratia personalului intre banci. Potrivit vicepresedintelui CEC, Cristian Tudorancea, bancile se confrunta in prezent cu o fluctuatie de personal de 26%, de doua ori mai mare decat in urma cu aproape doi ani, cand cifrele acestui fenomen erau de 11-13%.

Pe de alta parte, oficialul CEC a vorbit despre procesul de restructurare a bancii si modul in care vor fi afectati angajatii. “Nu dam pe nimeni afara”, a subliniat Tudorancea, aratand ca se va pune accent pe trainingul personalului si schimbarea mentalitatii.

“Politica de dezvoltare a afacerilor CEC o sa genereze o nevoie de personal pentru noile activitati pe care vrem sa le punem in functiune in ultimul timp. Ma refer aici la internet banking, la departamente care sa administreze produse cu valoarea adaugata, precum carduri co-branded, loyalty card, produse de plati utilitati fara prezenta fizica”, a declarat vicepresedintele CEC. 

Targul BankingJobs
, eveniment destinat exclusiv campaniilor de resurse umane  din domeniul financiar-bancar, se desfasoara, incepand de ieri, la Institutul Bancar Roman. Manifestarea se bucura de prezenta a 13 dintre cele mai importante banci de pe piata romaneasca: BRD – Groupe Societe Generale, ProCredit Bank, OTP Bank, Casa de Economii si Consemnatiuni, BCR, Raiffeisen Bank, Bancpost, UniCredit tiriac Bank, ING Bank, Bank Leumi, Millennium Bank, MKB Romexterra Bank si Bank of Cyprus. Alaturi de institutiile de credit mentionate, printre participanti se numara si societatile de recuperare creante: Urban si Asociatii si EOS KSI Romania. Targul este deschis astazi intre orele 11.00 – 19.00, iar maine intre 10.00 – 17.00 in ultima zi (19 aprilie 2008). Institutul Bancar Roman se afla localizat in spatele magazinului Unirea, pe strada Negru Voda, nr. 3, Sector 3, Bucuresti.

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro