credius.ro

Unde sunt ratele de altadata?

7 octombrie 2008

In primele luni ale anului, presa, bancherii, analistii, cu totii discutau aprins despre deprecierea leului si cresterea dobanzilor, cum suporta clientii care au luat credite, daca vor aparea probleme semnificative in plata ratelor – vor 'exploda' restantele? -, cu cat s-au majorat ratele sau cine suporta cele mai mari cresteri de rate, cei care s-au imprumutat in lei, in euro sau franci elvetieni. Asta pentru ca, in ianuarie, iar apoi in martie, euro a depasit pragul de 3,7 lei si se apropia vertiginos de 3,8 lei, iar dobanzile de pe piata interbancara urcau si ele, ajungand la valori din doua cifre. Aceasta situatie aparea dupa o vara a lui 2007 in care creditarea a cunoscut un boom puternic pe fondul relaxarii imprumuturilor, iar euro ajunsese la un minim de 3,1 lei. Daca situatia de la inceputul anului a creat ingrijorare si a dat fiori reci clientilor, ce sa mai spunem acum? Ce s-a intamplat atunci pare doar o gluma in comparatie cu prezentul.

Pe scurt, euro a ajuns sa fie cotat la 3,94 lei, iar analistii sunt de parere ca el va sparge curand bariera de 4 lei, in timp ce dobanzile din piata interbancara romaneasca au ajuns la 15-16%. Nici nu se compara cu euro la 3,7 lei si o dobanda Robor de 11%, cum era la incetul anului. Sunt afectati astfel atat cei cu credite in valuta, din cauza deprecierii leului, dar si a cresterii dobanzii Euribor sau Libor, dar si cei cu creditele in lei. Fata de inceputul anului, leul s-a depreciat cu aproape 10%, in timp ce dobanda Robor, luata in calcul de banci pentru a stabili dobanda pentru un credit in lei, a crescut cu peste 8 puncte procentuale. De asemenea, dobanda Euribor s-a majorat si ea in acest interval cu un punct procentual. Nici creditele in franci elevetieni situatia nu e mai roz, moneda elvetiana apreciindu-se de la 2,19 lei la inceputul anului, la 2,54 lei acum.

Aceste evenimente de pe pietele financiare lasa rani adanci in bugetul celor care sunt imprumutati la banci. Luam, de exemplu, cazul unui imprumut de nevoi personale cu ipoteca de 30.000 euro, pe 10 ani, de la Piraeus Bank. Pentru lei, dobanda este Robor la 3 luni plus o marja de 3,5%, ceea ce inseamna ca anul trecut, in octombrie, cand acest indice era de 7,7%, rata se ridica la 1.450 lei. Acum Robor a urcat la 15,95%, ceea ce inseamna ca se va plati o rata de aproape 2.000 lei. Daca imprumutul ar fi fost in euro, atunci dobanda din urma cu un an ar fi fost de 9,4% (Euribor 3 luni + 4,7%), iar rata de plata 395 euro sau 1.330 lei. In prezent, cu noul curs si dobanda mai mare, rata ar urca la 405 euro sau 1.600 lei. Daca luam ca baza de comparatie luna iunie a lui 2007, cand euro era la 3,1-3,2 lei, intre ratele de atunci si cele de acum se casca o adevarata prapastie. Iar daca mai adaugam ca multe dintre creditele acordate pe atunci aveau o dobanda promotionala, valabila, de regula, pe un an, care crestere lejer cu 50% dupa aceasta perioada, abia atunci ne dam seama cat de mult atarna povara financiara a ratei la credit in noile conditii.

Anul acesta m-am intalnit de cateva ori cu un prieten care si-a luat un credit de casa in lei de vreo 30.000 de euro pe la sfarsitul lui 2006, plus unul de nevoi. De fiecare data cand ne vedem imi spune cum s-a dus sa-si plateasca rata si fata de la ghiseu ii cere sa achite cu cateva sute de mii sau un milion in plus. Omul a reusit sa reziste socului cresterii foarte bruste a ratei de dupa primul an, insa acum spune ca e din ce in ce mai rau si a ajuns sa traiasca de pe o rata pe alta. Traiaeste cu speranta ca aceasta situatie conjuncturala va fi depasita cat mai curand si se intreaba unde sunt ratele de altadata?

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro