credius.ro

Unde se indreapta leul?

13 august 2007

Dupa aprecierea de 8,3% in termeni reali inregistrata anul trecut, leul a continuat sa fie una dintre monedele cele mai performante din Europa Centrala si de Est datorita accesului Romaniei la o piata globala dupa aderarea la Uniunea Europeana. In primul semestru al anului acesta, leul a continuat sa se intareasca si a castigat astfel 7,3% de la inceputul anului fata de euro. Cu toate acestea leul si-a pierdut din forta in iulie, afectat de scaderea apetitului investitorilor straini, care s-au orientat spre plasamente mult mai sigure, inregistrandu-se si primele iesiri de pe piata ale companiilor straine. Ca urmare, rata de apreciere a leului s-a redus la 6.6%.

“Din punct de vedere etic, fata de minima de 3.09, atinsa la inceputul lunii iulie, cursul a castigat aproximativ 8% fata de 1 ianuarie 2007, fapt care a determinat o serie de investitori sa considere perfect oportun sa isi marcheze profitul, cumparand valuta. Aceasta cumparare a influentat cresterea de la 3.09 la 3.1750 unde s-a creat un suport pe termen mediu existand speculatii cu privire la faptul ca BNR cumpara valuta si sustine acest suport. Chiar daca prezenta fizica nu a fost confirmata exista o serie de jucatori, comerciali si speculatori, care considera sa cumpere la aceste niveluri, datorita unui risc crescand de depreciere a RON. In acest context targetul EUR/RON la 31 decembrie este de 3.25/3.30, care poate fi depasit in contextul unei inflamari al pietelor financiare, capitalurile speculative fiind primele care vor iesi din pietele emergente”, apreciaza Radu Petrea, Director Executiv Trezoreria OTP Bank Romania.

Daca leul va continua sa se aprecieze investitorii straini vor suferi pierderi la nivel de profit, astfel ca vor avea toate motivele sa se retraga de pe piata romaneasca. Iesirile de valuta vor antrena la randul lor deprecierea leului. Potrivit Economistului Sef al BCR Lucian Anghel, “corectia regionala va afecta numai partial moneda nationala in august, cand sunt asteptate intrari substantiale de valuta prin intermediul romanilor care lucreaza in strainatate si care se intorc in tara sa isi petreaca vacanta.Vanzarile euro operate de birourile de schimb ale bancilor comerciale cresc de obicei cu 70% la sfarsitul verii. Pentru sfarsitul anului ne asteptam la corectii suplimentare ale leului in raport cu euro, pe fundalul adancirii deficitului de cont curent. Cu toate acestea consideram ca nivelul de 3.40 reprezinta o rezistenta importanta care poate fi abordata doar ocazional, in vremuri de risc acut si dobanzi bancare de scurta durata scazute, sub profiturile oferite in zona euro. Ne asteptam la o volatilitate crescuta si un curs situat intre 3.10 si 3.30.”

Corina Ilie

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro