credius.ro

Unde ne depunem economiile?

26 mai 2006

Care sunt cele mai atractive produse de economisire si investitii din Romania? Mai exact, unde ne plasam economiile pentru ca acestea sa cresca cel mai bine? In teorie, cei curajosi vor alege fondurile de investitii, iar cei care nu tolereaza mai putin riscul se vor indrepta spre depozitele bancare. Tema este dezbatuta pe larg de catre reprezentanti ai sistemului bancar, specialisti ai fondurilor de investitii si ai pietei de capital ... in cadrul ultimei sesiuni a Forumului Est-European, organizata de saptamanalul Banii Nostri.

Nu tineti ouale in acelasi cos

Potrivit lui Alexandru Titus Dumitrescu, Head of Private Banking BCR, pentru cei care nu au toleranta la risc, cele mai potrivite sunt conturile de economisire la banci, care iti permit sa depui bani in fiecare luna. Dupa 12 luni insa, ideal ar fi sa-i tranferi in depozite la termen, unde dobanzile sunt mai atractive. Mergand pe principiul ca “ouale nu se tin toate intr-un singur cos”, cei care dispun de sume importante de bani plaseaza o parte din bani in actiuni, o parte in conturi de economii si o parte in depozite. In functie de profilul de risc al clientului, 30% din suma poate merge in depozite, iar o alta parte din banii clientului poate fi orientata catre obligatiuni si fonduri de investitii. De exemplu, fondurile, care la noi sunt considerate a fi pentru clientii sofisticati, in Occident acestea sunt “curtate” in special de pensionari. In ceea ce priveste Private Banking, care presupune o “relatie de familie” cu institutia bancara, in Romania acest serviciu se afla inca in “fasa”. Pentru a se crea o relatie de fidelitate intre banca si client este nevoie de cel putin 10 ani.

Terenurile, o investitie extrem de profitabila

Ramanand in aceeasi zona, Viorel Udma, managing partener in cadrul companiei de investitii Accendo, porneste de la ideea ca “toti vrem ca valoarea economiilor sa nu-si piarda puterea de cumparare”. Astfel, el considera ca “este important sa investim o parte din bani in lucruri a caror valoare tine de munca”, precum manopera in constructii, in productie, dar si in ceea ce reprezinta bunuri “limitate” ca oferta, cum ar fi terenurile. Alte bunuri “limitate”, dar mai putin accesibile persoanelor fizice ar mai fi: aurul, argintul si petrolul.

Fondurile bancilor, mai profitabile decat depozitele

Continuand pe aceeasi linie, Eugen Voicu - presedintele Certinvest a sugerat plasarea banilor mai degraba in actiunile unei societati petroliere, deoarece profitul acestor companii este in crestere. Totodata, el a precizat ca din punct de vedere al credibilitatii, bancile detin intaietate, insa in aceasta zona inertia este mai mare, recomandand investitia in fondurile acestor banci decat plasarea lor in conturi. In opinia sa, bancile incearca sa copieze prin conturi fondurile de investitii. Totodata, sugereaza ca atunci cand plasam banii in fonduri trebuie sa analizam istoricul fondului si sa mergem pe mana unui administrator cu experienta. Comisioanele de rascumparare sunt importante pentru investitor doar daca se grabesc sa rascumpere. In prezent, numarul de investitii in fonduri creste foarte lent, o solutie recomandata fiind infiintatea unor agentii de rating (ca in Ocident), care informeaza clientul asupra gradului de risc. Cei care se hotarasc sa investeasca in obligatiuni, trebuie sa aiba in vedere raportul dintre veniturile entitatii respective si datorii. In cazul obligatiunilor municipale, sa fie atenti la istoria de plata a municipalitatii, cum si-a achitat aceasta datoriile.

In Cafeneaua Bancara a fost initiata o discutie cu tema "Mai ducem banii la banca?", la care esti invitat sa participi.

N-ai curaj, pune banii la banca in lei

In ceea ce priveste investitorul reticent, care nu agreeaza zonele de risc, va alege cu siguranta o banca, chiar daca cei mai multi bani in 12 luni ii poate aduce investitiile in fonduri imobiliare sau cele in piata de capital, unde si riscurile sunt mai mari.

Cu alte cuvinte, un consumator are la dispozitie un portofoliu diversificat. Ei mai pot investi in lei sau valuta, moneda recomandata fiind cu siguranta leul, avand in vedere tendinta de apreciere a monedei nationale. In privinta economisirii trebuie sa analizezi in permanenta riscul. Oficialii prezenti la forum au remarcat o concurenta benefica intre piata de capital si piata bancara, in special in ultimii ani.

Nicoleta Margineanu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro