credius.ro

Unde este mai bine sa schimbi valuta?

28 februarie 2006

Cei interesati sa realizeze schimburi valutare au la dispozitie doua solutii: casele de schimb independente sau bancile care efectueaza schimb valutar in numerar. Insa unde este mai bine sa faci tranzactii? Se pare ca toate argumentele inclina balanta in favoarea bancilor. Siguranta, confort, eleganta si lipsa comisionului de tranzactionare sunt elemente ce-i atrag pe cei interesati sa schimbe valute catre casele de schimb ale bancilor comerciale... -

Daca in anii trecuti casele de schimb si bine-cunoscutii "valutisti" se gaseau la orice colt de strada, desele deprecieri ale valutelor au determinat falimentul multor firme ce ofereau acest tip de servicii. Astfel, casele de schimb independente au pierdut avantajul proximitatii fata de client pe care il aveau in fata bancilor. Concurenta acerba, goana dupa cotele de piata si boom-ul retail-ulului au dus la o extinderea fara precedent a numarului de sucursale ale bancilor, acestea putand fi practic gasite la orice pas.

Clientii care aleg sa schimbe valuta la casele de schimb independente trebuie sa aiba in vedere un element foarte important: comisionul pe tranzactii, a carui aplicarea genereaza o pierdere pentru clienti. Si nu totdeauna observarea acestui "amanunt" este posibila, pentru ca inca exista case de schimb care nu respecta legislatia referitoare la obligativitatea afisarii comisioanele practicate. Astfel, clientii se pot trezi cu o suma mai mica decat cea asteptata in urma schimbului valutar, diminuata de comisionul perceput de casa. Pe de alta parte, agentiile aceleeasi firme de schimb valutar pot afisa cursuri de schimb diferite, in functie de amplasament. Potrivit site-ului www.curs-valutar.ro, agentia MAAN Exchange din Bd. Decebal ofera azi un curs de cumparare al dolarului de 2,95 lei, mai bun decat cel al sucuralei Vitan, 2,93 lei. In schimb, daca vrei sa cumperi dolari este de preferat agentia din Calea Mosilor, unde
Agentia MAAN Exchange vinde dolari la cursul de 2,97 lei/USD, in timp ce cursul de vanzare al monedei americane este de 3,02 lei/USD in Bd. Decebal.

Principalul avantaj pe care il ofera casele de schimb valutar din cadrul bancilor este ca nu percep comision de tranzactionare. Astfel, clientii beneficiaza in general de cursuri de schimb mai bune. Pe langa confortul si eleganta specifice sucursalelor bancii, siguranta este inca un argument care pledeaza in favoarea institutiilor de credit cand vine vorba de schimb valutar, in conditiile in care jafurile de la casele de schimb se
regasesc frecvent intre titlurile Stirilor de la ora 17.00.

Servicii de schimb valutar in numerar nu sunt oferite clientilor de toate bancile, un exemplu in acest sens fiind Ing Bank, unde poti realiza numai tranzactii valutare in cont. Daca esti interesat de cele mai bune cursuri ale zilei leu-euro si leu-dolar, BankingNews iti ofera o sectiune speciala in acest sens (click aici), unde vei gasi cursurile la casele de schimb ale celor mai importante 10 banci din Romania.

Dupa o tentativa timida, euro tatoneaza nivelul de 3,5 lei

Moneda europana incepe saptamana mentinandu-se putin deasupra limitei de 3,5 lei pentru un euro. Luni, 27 februarie, BNR a stabilit un curs de 3,5058 lei pentru un euro, in crestere cu 0,0257% fata de ziua anterioara. Cea mai scazuta cotatie a euro din acest an s-a inregistrat la jumatatea saptamanii trecute, cand moneda europeana a scazut sub pragul 3,5 lei, pana la 3,4954 lei. A fost insa o apreciere prematura a leului, intrucat euro a revenit iin numai o zi peste acest prag, la limit caruia a fost cotat si in urmatoarele zile. Ultima depreciere a monedei europene sub limita de 3,5 lei s-a inregistrat in septembrie anul trecut.

De la inceputul anului, leul s-a apreciat cu aproximativ 5% fata de euro. Specialistii pietei considera ca aceasta evolutie de ansamblu va continua. Ionut Dumitru, manager la Departamentul Cercetare de Trezorerie din cadrul Raiffeisen Bank, este de parere ca recentele masuri ale Bancii Centrale - majorarea dobanzii de politica monetara l 8,5% si cresterea rezrvelor minime obligatorii in valuta ale bancilor comerciale - vor determina o intarire destul de puternica a leului. "Aceasta situatie va duce la interventia BNR pe piata valutara pentru a atenua presiunile de apreciere", a declarat oficialul Raiffeisen Bank.

Bogdan Popescu
[email protected] 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro