Un nume greu se pregateste sa intre pe piata bancara din Romania

Un nume greu se pregateste sa intre pe piata bancara din Romania

Sistemul financiar-bancar de la noi se pregateste sa "primeasca" o noua forta,  mai multe banci puternice luptandu-se pentru a achizitiona pachetul format din Domenia Credit – Motoractive Leasing – Estima Finance.  Publicatia Reporter.gr, citand revista Capital, da ca sigura achizitionarea celor trei mari companii de catre HSBC, cotata ca fiind cea de-a cincea banca din

Sistemul financiar-bancar de la noi se pregateste sa "primeasca" o noua forta,  mai multe banci puternice luptandu-se pentru a achizitiona pachetul format din Domenia Credit – Motoractive Leasing – Estima Finance.  Publicatia Reporter.gr, citand revista Capital, da ca sigura achizitionarea celor trei mari companii de catre HSBC, cotata ca fiind cea de-a cincea banca din lume. Printre cei interesati de cumpararea companiilor se numara General Electric, Fondul de Investitii  AIG, Societe Generale si HSBC.

HSBC au pus la bataie 130 de milioane de euro

HSBC, a cincea banca din lume, este implicata in cumpararea a trei mari companii care au o valoare totala de 130 de milioane de euro. Este vorba de Motoractive Leasing, Domenia Credit si Estima Finance, al caror actionar majoritar este Romanian American Enterprise Fund (RAEF).

RAEF a decis toamna trecuta sa vanda cele trei companii al caror actionar majoritar este dupa ce a investit in acestea impreuna cu DOMO, Banca Germana pentru Dezvoltare si BERD, aproximativ 23 de milioane de euro.

"In prezent, purtam negocieri cu un singur competitor si semnarea contractului va avea loc pana la sfarsitul acestei luni", a declarat Horia Manda, vicepresedinte RAEF.

Si ceilalti actionari minoritari ai celor trei companii – Banca Germana pentru Dezvoltare, BERD si DOMO – au decis sa vanda partea lor de actiuni. Manda a refuzat totusi sa precizeze numele castigatorului.

"Cumparatorul este unul din cele mai mari grupuri financiare mondiale, care nu este inca prezent pe piata romaneasca", a adaugat Manda, precizand ca este unul din numele vehiculate in presa. Astfel, HSBC este cel mai plauzibil cumparator al celor trei companii, deoarece este un grup financiar puternic mondial si nu este inca prezent in Romania.

Despre Motoractive Leasing

Motoractive Leasing a fost infiintata in 1999, iar actionarii sai sunt RAEF cu 80% din actiuni si Banca Germana pentru Dezvoltare cu 20%. Anul trecut, valoarea activelor totale s-a situat la 107 milioane de euro, cu finantari in valoare de 95 de milioane de euro, avand un profit net de 3,8 milioane de euro. Pentru acest an, se estimeaza ca valoarea activelor activelor va creste la 160 de milioane de euro si ca finantarile vor creste la 125 de milioane de euro. Profitul net estimat pentru acest an este de 5,5 milioane de euro.

Despre Domenia Credit

Domenia Credit (specialist in imprumuturi ipotecare) a fost infiintata in 2003. Actionarii sai sunt RAEF cu 60% din actiuni, BERD cu 20% din actiuni si Banca Germana pentru Dezvoltare cu 20% din actiuni. In 2005, Domenia Credit a avut o valoare a activelor totale de 25 de milioane de euro, avand finantari de 12 milioane de euro si un profit net de 220.000 de euro. Oficialii Domenia Credit estimeaza ca anul acesta activele totale se vor situa in jurul valorii de 47 de milioane de euro, finantarile vor fi in valoare de 22 de milioane de euro, iar profitul de 400.000 de euro.

Despre Ralfi – Estima Finance

Estima Finance (credite de consum) a fost infiintata in 2002. In 2005 valoarea activelor totale a fost de 33 de milioane de dolari, intermedierile financiare au valorat 74 de milioane de dolari, iar profitul net 550.000 de dolari. Pentru 2006, Estima Finance si-a propus marirea activelor la 89 de milioane de dolari, intermedieri financiare in valoare de 110 milioane de dolari si un profit net de 2,5 milioane de dolari.

Ana Maria Megan

anamaria.megan@bankingnews.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos