Un nou instrument pentru alegerea fondului de pensii

Un nou instrument pentru alegerea fondului de pensii

Va spuneam in urma cu cateva zile despre promisiunea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) de a aduna pe site-ul institutiei pe toate informatiile despre fondurile de pensii private obligatorii, astfel incat populatia sa poata observa mai clar elementele care diferentiaza aceste fonduri. Dupa cateva zile in care nu a functionat, site-ul

Va spuneam in urma cu cateva zile despre promisiunea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) de a aduna pe site-ul institutiei pe toate informatiile despre fondurile de pensii private obligatorii, astfel incat populatia sa poata observa mai clar elementele care diferentiaza aceste fonduri. Dupa cateva zile in care nu a functionat, site-ul www.csspp.ro a revenit online intr-o noua prezentare si avand aceste noi elemente implementate. Pagina cuprinde acum sectiunea „Comparatie fonduri private”, ce contine doua analize comparative sub forma tabelara: una pentru fondurile de pensii private obligatorii, si una pentru cele facultative.

Elementele abordate in analiza pentru fondurile de pensii obligatorii sunt gradul de risc, comisioanele (patru la numar) si tarifele de informare suplimenatara. In ceea ce priveste primul element de comparatie, se remarca faptul ca 16 din cele 17 fonduri au un grad de risc mediu, exceptia fiind fondul Aripi administrat de Generali, care are un grad de risc ridicat.

Primul comision este cel retinut de administrator din contributiile varsate fondului, valoarea lui fiind de 2,5% pentru toate cele 17 fonduri. Urmatorul este comisionul retinut din activul participantului, pentru administrarea acestuia. Acesta este de 0,05% pe luna la cea mai mare parte dintre fonduri, existand insa si o exceptie. Este vorba despre fondul Alfa de la AG2R, unde este de 0,045%/luna. De asemenea, doua fonduri au preferat sa nu perceapa acest comision, in scop promotional. Astfel, Aviva nu aplica acest comision in 2008 pentru fondul sau ‘Pensia Viva’, in timp ce Interamerican extinde aceasta perioada si pentru 2009. In ceea ce priveste taxa de audit, aceasta difera semnificativ de la un fond la altul. Taxa se aplica din activul fondului, la sfarsit de an.

Cel de-al patrulea element de cost cuprins in comparatie este comisionul de transfer de la un fond la altul. Acesta se aplica numai in primii doi ani de la aderare. Valoarea lui este de 5% din activul transferat in cazul a 16 fonduri. Din nou AG2R face nota discordanta, stabilind acest comision la nivelul de 0,35%. 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos