Un fond de contragarantare ar imbunatati gradul de absorbtie a fondurilor europene

Un fond de contragarantare ar imbunatati gradul de absorbtie a fondurilor europene

Romania este singura tara in care nu exista pana la ora actuala un fond de contragarantare, care sa acopere o parte din riscul institutiilor financiare al institutiilor financiare implicare in absorbtia fondurilor europene. In celelalte tari din comunitatea europeana, crearea unui astfel de instrument a avut vizibile rezultate economice. In acest context, Fondul National de

Romania este singura tara in care nu exista pana la ora actuala un fond de contragarantare, care sa acopere o parte din riscul institutiilor financiare al institutiilor financiare implicare in absorbtia fondurilor europene. In celelalte tari din comunitatea europeana, crearea unui astfel de instrument a avut vizibile rezultate economice.

In acest context, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii a demarat in urma cu cateva zile o serie de intalniri menite sa saseasca solutii de abordare a mecanismelor financire care sa permite imbunatatirea gradului de absorbtie a fondurilor europene si implicarea activa a administratiei publice centrale. Unul dintre proiectele supuse dezbaterii cu acest prilej a fost cel a constituirii unui fond de contragarantare, precum si initierea unor instrumente de finantare inovative, care sa permita utilizarea eficienta a fondurilor comunitare (gestionate prin Instrumentul JEREMIE) si a celorlalte programe nationale.

In opinia expertilor FNGCIMM, infiintarea fondului de contragarantare este o necesitate strigenta in tara noastra. „Si in Romania functionarea unui fond de contragarantare ar conduce la dezvoltare economica, creare de locuri de munca si reducerea decalajelor economice fata de UE”, spun acestia.

Analizele si experienta celorlalte tari arata ca aparitia acestui instrument ar contribui la cresterea de cel putin 5 ori a beneficiarilor eligibili ai fondurilor europene (autoritati locale, organizatii neguvernamentale, agenti economici etc.), ar duce la infiintarea a circa 180.000 noi locuri de munca si 3.000 de societati comerciale noi, iar volumul finantarilor acordate ar crestere de pana la 18 ori. De asemenea, s-ar impulsiona retehnologizarea rapida si introducerea de noi tehnologii ecoeficiente, in timp ce costurile aferente finantarilor acordate s-ar reduce, datorita diminuarii semnificative a riscului bancar.

FNGCIMM precizeaza ca pentru infiintarea unui fond de contragarantare va fi elaborat un proiect de act normativ, crae va fi inmanat Ministerului pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos