Un bancher acuza: BNR este de vina

Un bancher acuza: BNR este de vina

Creditarea nu poate reporni pentru ca majoritatea clientilor sunt deja prea indatorati prin creditele pe termene foarte lungi pe care le-au contractat in anii de boom la care platesc rate lunare mari, astfel ca nu se mai califica pentru imprumuturi noi. "Astazi creditarea nu poate redemera pentru ca populatia este <prizoniera> in aceste durate mari

Creditarea nu poate reporni pentru ca majoritatea clientilor sunt deja prea indatorati prin creditele pe termene foarte lungi pe care le-au contractat in anii de boom la care platesc rate lunare mari, astfel ca nu se mai califica pentru imprumuturi noi. "Astazi creditarea nu poate redemera pentru ca populatia este <prizoniera> in aceste durate mari de viata ale creditelor , pe un nivel mic al principalului, dar cu un serviciu mare al creditului, care ii descalifica pentru noi credite. Pentru moment, bancile comerciale nu pot sa faca decat refinantari ale vechilor credite", le-a spus Nicolae Danila, membru al Consiliului de Administratie al BNR si fost presedinte al BCR, la sfarsitul saptamanii trecute studentilor Universitati Ovidius din Constanta.

El a aratat ca imprumuturile cu perioade de rambursare foarte lungi au fost create de banci ca raspuns la masurile administrative impuse la acea vreme de BNR.

Cine e devina? BNR

"In perioada de dinainte de criza financiara, sistemul bancar din Romania s-a bucurat de accesul la surse de finantare abundente si ieftine din afara tarii. in acest caz, solutia cea mai simpla la indemana decidentilor din Romania era actionarea parghiei fiscale – legata de nivelul veniturilor. Din pacate, acest lucru nu s-a intamplat, iar masurile de politica monetara nu puteau da roade. Masurile neortodoxe – administrative – aplicate de catre BNR nu au avut decat un impact temporar, pana cand barierele au putut fi depasite", remarca Danila.

Solutiile?

Cititi in ZF.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos