credius.ro

Turbulentele readuc in prim plan dobanda fixa la credite

29 octombrie 2008

Criza, panica, prabusire, recesiune, turbulente, faliment sunt cuvinte pe care romanii le intalnesc in fiecare zi din ultimele saptamani. Sentimentul de nesiguranta resimtit de clientii bancilor in aceasta perioada, in care institutiile financiare cad ca piesele unui joc de domino, este dublat de ceea ce se intampla la noi, unde euro a incercat sa sparga pragul de 4 lei, iar dobanzile pe piata monetara atinsesera niveluri de 50%, ramanand in continuare ridicate. Clientii deja resimt inrautatirea situatiei, prin rate mai mari platite pentru credite, ca urmare a unor majorari semnificative de dobanzi din partea bancilor. Aceste scumpiri, sentimentul general de nesiguranta, precum si o restrictivitate mai mare a bancilor in acordarea de imprumuturi, fac din aceasta perioada una nu tocmai proprice pentru contractarea unui credit.

Bancile propun insa solutii care sa atenueze aceste sentimente negative si sa ofere siguranta. Practic, ele revin la un instrument la care aproape renuntasera in ultimii ani, creditul cu dobanda fixa. Contractantul unui astfel de imprumut este astfel protejat de toate oscilatiile dobanzilor. Cea mai mare banca din Romania, transmite un mesaj in acest sens, lansand o campanie de promovare a creditului de nevoi personale cu dobanda fixa.

Creditul in cauza are o dobanda fixa de 14,5% (pentru scadente de peste 5 ani), cu o perioada de contractare de pana la 10 ani, fara comision de analiza si administrare, dar cu o dobanda anuala efectiva minima de 23%. Suma maxima ce poate fi obtinuta este de 20.000 euro. „Dobanda fixa si rata lunara fixa pe toata perioada de creditare ofera o protectie adecvata la eventualele fluctuatii ale dobanzii pe tot parcursul creditului”, spune Sorin Mititelu, director executiv al Directiei Dezvoltare afaceri si produse retail din cadrul BCR.

Oferta din piata de credite cu dobanda fixa este foarte redusa, insa astfel de produse se pot gasi in portofoliile celor mai importanti jucatori. Cei de la BRD ofera creditul de nevoi fara garantii in lei cu dobanda fixa, aceasta fiind singura optiune pe care o ofera banca celor care vor un astfel de imprumut. Dobanda variaza, in functie de scadenta, intre 11,5% si 15,5%, perioada maxima e cea deja clasica, de 10 ani, iar suma limita 60.000 lei. La Raiffeisen Bank dobanzile fixe pentru creditele de nevoi in lei sunt destul de piperate, urcand pana la 20%, cu aceeasi perioada maxima, 10 ani, dar valoarea mai mica, de pana la 53.000 lei.

In cazul Raiffeisen, singurul avantaj al alegerii unei dobanzi fixe este caracterul constant ale acesteia, in conditiile in care nivelul lor este cu doua puncte procentuale peste cel al dobanzii variabile. La BCR, in schimb, varianta cu dobanda fixa este cea mai buna alegere pentru cei care doresc un credit de nevoi in lei. Aici dobanda variabila este, in medie, cu un punct procentual peste cea fixa.

Ofertele de credite de nevoi in lei cu dobanda fixa ale celor de la BCR si BRD sunt foarte apropiate din punct de vedere al costului total (sau DAE). Nivelul costurilor difera insa in functie de perioada pe care sunt contractate. La BCR, avantajul costului mai mic este de partea celor care se imprumuta pe o perioada mai mare. Astfel, dobanda scade la 16%, pe o perioada de pana la 2 ani, la 14,5%, pentru perioade de peste 5 ani. La BRD, situatia este opusa: pentru scadente de peste 7 ani dobanda este 15,5%, pentru ca cei care contracteaza creditul pe maxim 2 ani sa beneficieze de o dobanda de 11,5%.

Desi se prezinta ca o solutie buna in aceasta perioada de turbulente si cresteri de dobanzi, creditul cu costuri fixe are un mare inconvenient: clientul nu va putea beneficia de scaderea ratelor in situatia in care dobanzile se vor reduce pe piata. In eventualitatea unei reduceri a dobanzilor peste doi ani, de exemplu, clientul va rambursara in continuare un credit la un cost efectiv de peste 20% si chiar apropiat de 30%. Imprumutul cu dobanda fixa este o varianta daca este contractat pe o perioada medie, de pana la cinci ani. Nu trebuie uitat ca, in ciuda crizei de acum, Romania s-a angajat intr-un proces de trecere la moneda euro, tinta fiind anul 2014, ceea ce inseamna ca si dobanzile la lei vor trebui sa ajunga la nivelul celor din zona euro. 

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro