credius.ro

Trei banci cu rezultate negative monitorizate lunar de Banca Nationala

29 iunie 2009

"In contextul efectelor negative asupra mediului economic si financiar intern, generate de criza internationala, banca centrala a solicitat transmiterea lunara a raportarii privind adecvarea capitalului in cazul institutiilor de credit care au inregistrat pierderi si un nivel al indicatorului de solvabilitate sub media pe sistem", se arata in primul Raport asupra stabilitatii financiare din 2009, publicat astazi de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In cazul unei banci cu capital strain, banca centrala a dispus masuri ca nivelul indicatorului de solvabilitate, raportat lunar, sa nu scada sub 10%. De asemenea, in cazul a doua banci cu capital majoritar autohton, banca centrala a recomandat mentinerea unui volum al fondurilor proprii care sa asigure un nivel de cel putin 10% al indicatorului de solvabilitate.

“Niciuna dintre cele doua banci nu este Banca Transilvania”, afirma Robert Rekkers, directorul general al BT. “Solvabilitatea BT este de peste 14%, incluzand rezultatele financiare inregistrate in 2008 si pe primul trimestru din 2009 si exceptand sumele propuse pentru a fi distribuite ca dividende. Deci, cu mult peste pragul minim impus de BNR. Rezultatele bancii pe primul trimestru sunt pozitive, iar din testul de stres facut de BNR rezulta ca Banca Transilvania nu are nevoie de o suplimentare a capitalului. Obiectivele pentru a doua parte a anului au in vedere, in continuare, consolidarea pozitiei actuale a BT, in conditiile unei cresteri prudente, pastrand indicatori confortabili de lichiditate si adecvare a capitalului", a mai precizat seful Bancii Transilvania.

Reducerea finantarii externe si riscul de credit, principalele provocari pentru sistemul financiar

Reducerea finantarii externe, care a venit impreuna cu o crestere a costurilor si o reducere a scadentelor, impreuna cu riscul de credit, reprezinta principalele provocari pentru sistemul financiar, conform ultimului Raport asupra stabilitatii financiare, publicat luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Conform bancii centrale, finantarea externa a institutiilor de credit si companiilor romanesti a inregistrat o crestere a costurilor si o reducere a scadentelor, ca urmare a crizei financiare globale. De asemenea, riscul de credit a crescut, indeosebi in ultimele luni, ca urmare a "deteriorarii conditiilor economice interne, inclusiv restrangerii cererii externe pentru subsidiarele multinationalelor din Romania". Astfel, sectorul companiilor a intampinat dificultati in finantare, inclusiv legate de costurile acesteia, onorarea serviciului datoriei fiind pusa in pericol.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro