credius.ro

Tranzactia anului in Romania: Bank of Cyprus devine actionar la Banca Transilvania

17 decembrie 2009

Bank of Cyprus, cea mai mare banca din Cipru, a cumparat 9,7068% din actiunile Bancii Transilvania (TLV), pentru 58 milioane de euro. "Bank of Cyprus anunta ca a achizitionat 102,86 milioane de actiuni Banca Transilvania, reprezentand o participatie de 9,7% din capitalul bancii, pentru care a platit 58 de milioane de euro. Tranzactia nu are impact material asupra adecvarii capitalului bancii sau indicatorilor financiari fundamentali ai grupului Bank of Cyprus", se arata intr-un comunicat al grupului cipriot, postat pe Bursa de la Atena. Grupul arata ca a decis sa realizeze aceasta tranzactie doar cu scop de investitie, in conditiile in care achizitia ofera Bank of Cyprus oportunitatea de a investi in capitalul unei banci importante din Romania si sa castige mai multe cunostinte si experienta despre piata bancara.

Inca de saptamana trecuta, surse bancare si din piata de capital au declarat pentru Mediafax ca o banca din Uniunea Europeana va prelua aproximativ 20% din actiunile Bancii Transilvania, dupa ce a cumparat un pachet reprezentand 4% din titlurile institutiei de credit prin intermediul bursei. Sursele au precizat ca institutia de credit straina va achizitiona intr-o prima faza pana la 10% din actiunile BT, iar dupa ce actionarii isi vor da acordul, participatia cumparatorului va creste pana la 20%. Un pachet de 42,51 milioane de actiuni TLV, reprezentand 4,01% din capitalul bancii, a fost vandut, la inceputul saptamanii trecute, la Bursa prin cinci tranzactii speciale in valoare de 102 milioane lei (24,2 milioane euro), la un pret cu 8,1% peste cotatia de referinta, respectiv 2,4 lei/actiune. Bank of Cyprus are active de 37 de miliarde euro. Banca din Cipru a intrat pe piata din Romania in martie 2007, cu servicii de leasing, iar patru luni mai tarziu a inceput operatiunile bancare, pe zona clientilor corporate. Astfel, grupul este deja prezent in Romania prin Bank of Cyprus si Cyprus Leasing.

Horia Ciorcila: BT este o investitie foarte buna pe termen mediu

Presedintele Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, spune ca banca este perceputa de multi ca o investitie foarte buna pe termen mediu, iar achizitia facuta de Bank of Cyprus putea fi realizata de oricine, deoarece o participatie mai mica de 10% nu confera drepturi speciale, ca in cazul BERD. "Am primit si noi comunicatul trimis catre Bursa, CNVM. Nu am avut niciun fel de oferta sau negociere. Totul a fost realizat prin sistemul bursei, fara implicarea noastra formala", a declarat, pentru NewsIn, Horia Ciorcila, presedintele BT. Evaluarea realizata in urma aceste tranzactii, de 600 milioane euro (circa 2,6 miliarde lei), este foarte apropiata de valoarea de piata a Bancii Transilvania, de 2,54 miliarde lei.

"In ultima perioada, probabil datorita pretului atractiv, au fost mai multe fonduri interesate de achizitie si noi am crezut ca in spatele achizitiei ar fi fost acele fonduri de investitii care bateau la usa", explica Ciorcila. "Cred ca in ciuda acestui context dificil economic, multi investitori considera ca Banca Transilvania este o investitie foarte buna pe termen mediu", mai subliniaza presedintele Bancii Transilvania. "Oricum Bank of Cyprus are un pachet minoritar, fiind un actionar obisnuit, adica fara niciun fel de drepturi speciale, cum este cazul BERD. In principiu, oricine ar fi putut cumpara pentru ca am ridicat in aprilie limita de detinere de la 5%, la 10%", concluzioneaza Ciorcila.

Actionarul principal al companiei este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu o detinere de 14,55%. De asemenea, International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale, a intrat recent in actionariatul bancii, cu 3,62% din capital, dupa ce a convertit in actiuni obligatiunile in valoarea de 20 milioane dolari pe care institutia le detine la BT din 2005. Banca Transilvania a obtinut in primele noua luni din acest an un profit net de 48,28 milioane lei (11,41 milioane euro), de peste 8 ori mai mic decat cel din aceeasi perioada din 2008, dar  profitul operational a urcat cu 83%, pana la 418 milioane lei. Totusi, banca a obtinut in primele noua luni un profit brut operational de 418 milioane lei (98,82 milioane euro), inainte de provizionare, cu 83% mai mare decat rezultatul din perioada similara a anului precedent. De asemenea, activele totale ale Bancii Transilvania au sporit cu 7% de la inceputul anului, pana la 18,25 miliarde lei.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro