credius.ro

Transferurile de la rivali duc ALB la o cota de 70% din piata de leasing

14 decembrie 2006

Reprezentantii Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB) au anuntat cooptarea a doi noi membri, incepand cu decembrie 2006. Este vorba despre doua companii foarte importante pe piata, BCR Leasing si Tiriac Leasing, membri de vaza ai asociatiei „rivale” din piata, ASLR (Asociatia Societatilor de Leasing din Romania). Altfel, ALB a ajuns la o cota de piata de 70%. Potrivit datelor prezentate, volumul contractelor incheiate de membri ALB s-a ridicat la sfarsitul lui septembrie la 1,287 miliarde euro.

Principalele directii de dezvoltare pe piata de leasingului vor fi finantarile imobiliare si cele de echipamente industriale, arata oficialii ALB. Presedintele asociatiei, Septimiu Postelnicu apreciaza ca anul viitor se va accentua segmentarea pietei de leasing, leasingul imobiliar si cel de echipamente urmand sa reprezinte o componenta tot mai importanta a afacerilor societatilor de pe aceasta piata, in timp ce leasingul auto isi va reducere treptat ponderea.

Oficialul ALB declara ca piata finantarilor imobiliare in sistem de leasing este una foarte importanta la nivel european, fiind estimata la 47 miliarde de euro, prezenta Romaniei in acest sector fiind  „insesizabila”. Astfel, rata noastra reprezinta numai 0,07% din sectorul european al leasingului imobiliar. Presedintele Italo-Romane Leasing, Dan Stoica, remarca dezvoltarea leasingului imobiliar in Romania, a carui pondere a ajuns la 4,1% din totalul finantarilor la sfarsitul trimestrului al treilea, dupa ce anul trecut reprezenta 2%, dar si imbunatatirea produselor, a caror perioada de finantare depaseste acum 15 ani.

In privinta leasingului de echipamente, Septimiu Postelnicu estimeaza ca cea mai importanta dezvoltare o vor inregistra in anii urmatori finantarile companiilor din industria energetica si medicala. Constructiile reprezinta in acest moment „vedeta” leasingului de echipamente, avand o cota de 43% din totalul acestui tip de finantari acordate de membri ALB. De asemenea, au explicat reprezentantii ALB, o dinamica de crestere accelerata o va cunoaste si finantarea clientilor din sectorul public, al municipalitatilor, care au in prezent o ponedere de 2% in activitatea membrilor asociatiei.

Aderarea europeana va avea implicatii si pe piata leasingului. De la 1 ianuarie 2007, societatile de profil din Uniunea Europeana vor putea intra mult mai usor pe piata romaneasca, la randul lor companiile autohtone putand sa-si extinda activitatea spre vest fara restrictii. Oficialii ALB se asteapta astfel la o intensificare a concurentei pe piata, cu anumite presiuni asupra costurilor leasingului. Cel mai probabil insa dobanzile si comisioanele pentru contractele de leasing vor ramane la acelasi nivel ca si pana acum, apreciaza reprezentantii ALB. In opinia acestora, costurile leasingului in Romania sunt la nivel european.

Potrivit datele oferite de oficialii ALB, totalul contractelor semnate pana la sfarsitului trimestrului 3 de societatile membre se ridica la 1,287 miliarde euro, estimarile pentru finalul anului fiind de 1,8 miliarde euro. Principalul segment de activitate este cel auto, acesta concentrand 64% din finantari (824 milioane euro), urmat de leasingul pentru echipamente industriale, cu o pondere de 28% (360 milioane euro) si leasingul imobiliar, care a reprezentat 8% (103 milioane euro). In privinta structurii clientelei, 87% din portofoliul societatilor membre ALB l-au reprezentat finantarile catre clientii corporate, urmati de componenta retail cu 11% (cuprinde persoane fizice, persoane fizice autorizate si microintreprinderi), in timp ce sectorul public a atras 2% din finantari.

Potrivit studiilor realizate de ALB, intreaga piata de leasing este estimata la 2,33 miliarde de euro la sfarsitul lui septembrie 2006, in crestere cu 67% fata de aceeasi perioada a lui 2005. Presedintele Italo-Romana Leasing estimeaza ca aceasta piata va ajunge la aproximativ 2,9 miliarde euro la sfarsitul anului. In ceea ce priveste principalele domenii de finantare pe piata de leasing din Romania, sectorul transporturilor este dominant, cu 76% din total, urmat de echipamente industriale cu 19,95 si sectorul imobiliar cu 4,1%.

Bogdan Popescu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro